Hagyomány és gasztronómia

2023.03.21. 17:00

Flézlt és borlevest is készítettek a tarjáni dalkör tagjai

A Tarjáni Német Nemzetiségi Dalkör Egyesület tagjai kiváló gasztronómiai programot szerveztek a közelmúltban az Egyesületek Házában. Délelőtt már várták azokat, akik a sváb ételek elkészítésének fortélyait is szerették volna megismerni. Voltak is érdeklődők, de a legtöbben délutánra érkeztek, amikor már megkóstolhatták az ízletes, gőzölgő, illatos ételeket.

Kemma.hu

Remek ételeket készítettek Tarjánban

Forrás: Facebook/Tarján

Négyféle ételt készítettek, amelyeket végül egy hatalmas asztalon tálaltak. Készült ízletes kolbászpörkölt, azaz Tinsti Prodwurst, amelybe hagyma, kolbász, zsír, pirospaprika, paradicsompüré és só, valamint cukor került. Saurs’s Tunged, azaz lapockából és sertésmájból és fűszerekből készült ételt is főztek az asszonyok, emellett sós és édes sütemény is került az asztalra, a hagyományos borleves mellé. A különlegességet kuglóffal tálalták az asszonyok. 

Igazi finomság volt a Flézl, azaz a tarjáni sós kifli. A Tarjáni Német Nemzetiségi Dalkör Egyesület közösségi oldalán ennek a receptjét is közzétette, hogy otthon is el tudják készíteni. Összesen tizenegy kilogramm lisztet dolgoztak fel, és tíz pár kolbászból rotyogott a lábasban a  Tinsti Prodwurst. Hét kilogramm lapocka és három máj előkészítése is várt a résztvevőkre. A finomságok egy részét a Tiszta sváb című film vetítésekor is felkínálták. A másfél órás dokumentumfilmet a főzés és kóstolás után telt ház előtt vetítették a kultúrotthonban, ahol részt vett Sós Ágnes rendező is.

A Flézl elkészítése

1 kilogramm lisztet egy tálba kell tenni, majd kis gödröcskét kell készíteni. 5 dkg élesztőt 1 dl langyos tejben és 2 evőkanál cukorban felfuttatunk. Ha megkelt, 2 teáskanál só, 6 dl langyos tej és 2 dl étolaj került bele, majd összekeverjük az egészet és bedagasztjuk. Fontos, hogy az étolaj felét csak a végén adjuk hozzá. Ki lehet borítani vágódeszkára, és ott hagyni megkelni. Ha már duplájára kelt, csíkokra vágjuk, majd kis gombócokra, ezután kisujjnyi vastag, hozzávetőlegesen 15 cm hosszú rudakat készítünk. Össze kell majd tekerni, majd a tepsibe lekenni egész tojással, megszórni sóval, őrölt köménnyel. 180 fokon aranybarnára sütjük. Jó étvágyat!

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában