Táblaavató

2023.03.10. 17:00

Esztergom őrzi a néhai szakfőorvos emlékét

Esztergom és a megye korszerű ideg-elmeellátását kialakító főorvos, majd mint megyei szakfőorvos, megyei neurológiai-pszichiátriai szakfelügyelő főorvos munkássága előtt tisztelegtek pénteken, amikor Leel-Őssy Lóránt egykori lakóházánál emléktáblát avattak. Az egyben intézményátadó ünnepségen mások mellett Erős Gábor országgyűlési képviselő és Steindl Balázs, Esztergom alpolgármestere is köszöntőt mondott.

Pöltl Zoltán

Emléktáblát avattak Esztergomban az ismert pszichiáter szülőházánál

Fotó: P.Z.

A város északnyugati részében lévő, egykori Leel-Őssy villánál, a család tagjainak részvételével tartott intézményátadón és táblaavatáson a fentiek mellett Hentes Ildikó, intézményvezető, a Regionális Szociális Intézményfenntartó Központ munkatársa, majd Varga László Ottó, a Magyarországi Baptista Egyház főtitkára köszöntötte az ünnepség résztvevőit. 

Mint a főtitkár kiemelte: a most megnyílt szenvedély- és pszichiátriai betegek ellátását adó intézmény a ház egykori lakója munkásságának méltó folytatását jelenti. Varga László Ottó rámutatott, hogy a 133. zsoltár is megerősít abban, hogy az Istenben hívők összefogásában áldás van. A baptisták és a város által közösen állított emléktábla avatásán Erős Gábor, Steindl Balázs és Szilágyi Béla, a Baptista Szeretetszolgálat elnöke beszédeikben egybehangzóan arra az összefogásra hívták fel a figyelmet, melyben a Baptista Szeretetszolgálat és Esztergom közösen dolgozott. Kiemelték, hogy Leel-Őssy professzor munkássága, szellemi öröksége fontos alapja a most átadott új egészségügyi-, rehabilitációs, prevenciós- és szociális intézménynek. 

Az avatóünnepségen a résztvevők megtekinthették az épület egyik helyiségében a híres professzorról szóló emlékfalat is. A Baptista Szeretetszolgálat Esztergomban és térségében 2010-től indított úgynevezett házi segítségnyújtás alapszolgáltatást. Az egyházuk által a Dobozi Mihály úton megvásárolt „Leel-Őssy villában” – melyben névadója 1968 és 2008 között itt élt és dolgozott – szenvedélybetegek nappali intézménye, házi segítségnyújtás szolgáltatás, szociális étkeztetés, valamint drogprevenciós program működik majd. A baptisták által megvásárolt ingatlan neve Dr. Leel-Őssy Lóránt Tábita Esztergomi Telephely lett. A felújítás első fázisában a földszint készült el belül, a hatósági engedélyek birtokában az új tulajdonos az ingatlan rekonstrukciójának folytatásaként a külsőt újítja meg.

Alkotó orvospálya
Dr Leel-Őssy Lóránt 1927-ben a Bihar megyei Berekböszörményben született. Diplomáját a Debreceni Orvostudományi Egyetemen szerezte 1952-ben. Bár pályáját mentőorvosként kezdte, 1968-tól az esztergomi kórházban már pszichiáterként dolgozott. Az ideg-és elmeosztályon, mint osztályvezető új osztályt szervezett és nemcsak a helyi, hanem a megyei korszerű ideg-elmeellátást is kialakította. Nyugdíjazásáig ebben az intézményben végezte feladatát, közben főorvos, majd megyei szakfőorvos, később megyei neurológiai-pszichiátriai szakfelügyelő főorvos lett. 2008-ban hunyt el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában