Turizmusfejlesztés

2023.03.09. 16:21

Elfogadták az új vármegyei költségvetést

Csütörtökön tartotta idei első közgyűlését a Komárom-Esztergom Vármegyei Önkormányzat, amelyen elfogadták az önkormányzat 2023-as költségvetését.

Sz.N.

Idei első ülését tartotta a vármegyei önkormányzat

 A képviselők tizenöt napirendi pontot vitattak meg, majd zárt ülés keretében még egy javaslatot tárgyaltak. Az egyik fontos pont, hogy elfogadták a vármegyei önkormányzat 2023. évi költségvetéséről szóló rendeletet.

A területfejlesztéssel, turisztikával foglalkozó napirendi pont között szerepelt a 2021-2027-es időszakra szóló Integrált Területi Programjának módosítása. A TOP Plusz forrásból megvalósuló útfejlesztések folytatásáról is döntés született. A közgyűlés támogatta, hogy a Közút pályázatokat nyújtson be a négyes és ötös számjegyű közutak felújítására a Kisbéri járásban, továbbá a két vármegyei jogú városban, Tatabányán és Esztergomban mintegy 5,6 milliárd forint értékben.

 Azon konzorciumi megállapodásokat is jóváhagyta a közgyűlés, amelyek kapcsán a TOP Plusz forrásaiból két, csaknem ötszázmillió forintos turizmusfejlesztési projektcsomag valósulhat meg. A konzorciumok résztvevői a vármegyei önkormányzat vezetésével Lábatlan, Piliscsév és Tokod, valamint Almásfüzitő, Bábolna, Ácsteszér, Tata és Oroszlány önkormányzatai, cégei, valamint civil szervezetek.

A TOP PLUSZ vármegyei szintű végrehajtásáról is szó esett az ülésen. A jelenlegi vármegyei keret teljes összege 53,6 milliárd forint. Ebből a két megyei jogú város kerete 18,8 milliárd forint. Mindezidáig 126 támogatási kérelmet nyújtottak be, amelyekből eddig 89 kapott támogatást, összességében mintegy 22 milliárd forint értékben. 

További pontok
A Szent Borbála Kórház megvalósult és folyamatban lévő fejlesztéseiről Dr. Kanász Gábor főigazgató számolt be. Farsang Csaba, a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezető-helyettese a vármegyénket érintő fejlesztési projektek aktuális és jövőbeni állapotát érintette. Vármegyei értékünk, a bakonybánki Bánki Donát Emlékszoba felújításáról Dr. Schmidtmayer Richárd, a Kuny Domokos Múzeum igazgatója beszélt.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában