Állatmentés

2023.03.02. 13:31

Céltáblának használták ezt a cicát, a tatai állatvédők mentették meg

Gerincen lőtték azt a fiatal kandúrt, amiben összesen nyolc lövedéket találtak. A tatai állatvédők küzdenek az életéért.

G. D. V.

A cica a tatai állatmentőkhöz került

Forrás: beküldött

Szó szerint céltáblának használta valaki azt a fiatal kandúrt, akit most a Tatai Civil Állatvédők próbálnak megmenteni. A röntgenfelvétel szerint összesen 8 töltény van a cicában, ebből 5 darab közel van egymáshoz, amiből arra lehet következtetni, hogy nem véletlen találatok, hanem célzott lövések érték.

Nagy Éva, az egyesület vezetője a Kemma.hu-nak elmondta, hogy a meglőtt cirmost Tatabányán találták, nagyon rossz állapotban, a hátsó lábait nem is tudja használni és alig kap levegőt.

– Még az orvosok is meglepődtek azon, amit az röntgen mutatott. Nyolc lövedék van a cicában. Egy a gerincben, ez okozhatja a hátsó felén a bénulást. Folyamatos fájdalomcsillapítót kap – mondta az állatvédő. A cicát már várták a Győri kórházba, hogy megműtsék és kivegyék belőle a golyókat. Azonban a cica szervezete összeomlott, azonnal cselekedni kellett.

A röntgenfelvételen jól látszanak a lövésnyomok
Forrás: beküldött

– Zilált, nem kapott rendesen levegőt. Muszáj volt felnyitni, hogy megtudjuk mi a baj. Ez igazából egy feltáró műtét volt, hogy kiderüljön okoztak-e a lövedékek életveszélyes sérülést, amit azonnal orvosolni kell. A tüdejét szerencsére nem érte golyó, viszont megtelt váladékkal. Ezt akár a sokk is okozhatta. A húgyhólyag viszont nagyon sérült, lehet egy áthaladó lövedék roncsolta szét. De egyenlőre sem a lövedékkel sem a bénulással nem tudunk foglalkozni. A cél életben tartani, és felerősíteni egy nagy műtétre – magyarázta az állatvédő.

A cica túlélte az első két kritikus napot, de még mindig az életéért küzdenek. Reménykedésre adhat okot, hogy már eszik és iszik is, a hátsó lábait viszont továbbra sem használja és folyamatosan kell kapnia a fájdalomcsillapítót. Közben a kandúrt sikerült elvinni a győri kórházba.

– Először egy CT vizsgálat vár rá, hogy megnézzék milyen károkat okoztak a golyók. Az egyik biztos nagyon rossz helyen van. A röntgen alapján belefúródhatott a gerincébe. Az biztos, hogy nem maradhatnak bent a golyók, már csak az ólommérgezés miatt sem. De a felvételek után fogjuk átbeszélni az orvossal a lehetőségeket - magyarázta Éva, aki feljelentést fog tenni a rendőrségen.

– Elküldtük a röntgenfelvételeket a rendőrségnek. Valószínűleg légpuskával lőtték meg, mert nincsenek benne repeszek. Ha Győrben kiveszik a golyókat akkor tudjuk megtenni majd a feljelentést. Mivel a cicát lakott területen belül lőtték meg, akár börtönbüntetéssel is számolhat az elkövető. Hiszen embereket is veszélyeztetett – vélekedett Éva. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában