Kétéltűek

2023.03.31. 16:00

Befejeződött az idei békamentés: Tatáról sokkoló számokat közöltek a természetvédők

Tardoson és Tatán mentették a terelőkön fennakadt kétéltűeket a tatai természetvédők három héten keresztül.

Kemma.hu

Tatán a 25 példányt sem érte el a mentett állatok száma

Forrás: Facebook/Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület

A Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület közösségi oldalán számolt be arról, hogy idén véget ért a békamentés. Mint írták, 15 éve végeznek kétéltűmentést Tatán és Tardoson. A mentés közel 3 hétig zajlott. A békák átvonultak a szaporodóhelyekre és lerakták a petéiket, így a természetvédők elbontották a terelőket.

Idén Tardoson, a Malom-völgyben 4462 kétéltűt mentettek meg. Ebből 4441 barna varangy, 1 zöld varangy és 20 erdei béka került megmentésre. Tatán azonban nem alakultak ilyen jól a számok. Sőt, az elmúlt 6 év statisztikája elszomorító. 2023-ban a Fekete úton csupán 23 példány került a terelőbe. Ebből 10 barna varangy, 11 erdei béka és 2 pettyes gőte.

Ha azt nézzük, hogy Tatán ez a szám még 1467 példány volt, akkor az idei 23 egészen elképesztő és sokkoló, ahogy azt a természetvédők a posztjukban is írták. Hozzátették, hogy a drasztikus csökkenés pontos okai még nem ismertek, de közrejátszhatnak többek között olyan tényezők, mint a kémiai szúnyogirtás, a klímaváltozás, az enyhe tél, a gázolás.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában