Főhajtás

2023.03.16. 20:03

A honvédelmi miniszter a Vértesben elesett honvédek sírját koszorúzta meg

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter Várgesztesen megkoszorúzta a második világháború idején a Vértesben elesett honvédek sírját.

Kemma.hu

– A Magyar Honvédség mindig emlékezni fog hősi halottaira – mondta a honvédelmi miniszter Várgesztesen, ahol megkoszorúzta a második világháború idején a Vértesben elesett honvédek sírját. Szalay-Bobrovniczky Kristóf emlékeztetett arra, hogy az ott nyugvó katonák a Budapestet körülzáró szovjet ostromgyűrű feltörésének akkor már reménytelennek látszó kísérletében vettek részt. A Vértes dombjai között 1945. március 16-án és 17-én indult meg a szovjet ellentámadás, akkor esett el a legtöbb magyar katona - adta hírül a honvedelem.hu.

A miniszter kiemelte, a helyet a magyar huszárság Doberdójának is szokták nevezni, mivel az 1. huszárhadosztály mint a „legmagyarabb fegyvernem” vérzett el a harcokban. Felidézte, hogy nagyapja huszártisztként ott harcolt és 1945. március 17-én súlyosan megsebesült, majd a következő évtizedekben csak titokban járhatott vissza elesett társairól megemlékezni.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában