Kutatni és láttat

2023.03.31. 18:00

A drón szemével látni: madártávlatból kutatja az erdőket a tatabányai fotós-felfedező

A József Attila könyvtár Helyi érték sorozatának vendége Szentirmai Dávid volt. A DroneTatabánya tulajdonosa a Vértesbe kalauzolta a látogatókat.

Sugár Gabi

Szentirmai Dávid kisfilmmel mutatta meg a nevezetes helyeket

Forrás: 24 Óra

Fotó: Flajsz Péter

Olyan  helyekre, érdekességekre hívta fel a figyelmet, amelyek még a rendszeres erdőjárók számára sem tűnnek fel. Ennek legfőbb oka, hogy Dávid egy drón szemével, madártávlatból mutatja meg Tatabányát és környékét. 

Szentirmai Dávid felvezetőjében elmondta: készült az előadásra, aztán megannyi kérdés fogalmazódott meg benne, így útra kelt és inkább az erdőt járta. A közben készített kisfilmmel mesélte el, hogyan kezdődött a kutatómunka, amelynek eredményeként ma már megannyi különleges történelmi helyszín rajzolódott ki a térképén. 

Ami séta közben egy-egy kő az út mentén, az a drónnal akár egy korabeli védvár vonalát rajzolhatja ki. Láthatóvá válnak barlangbejáratok, földvárak is, s korabeli csapások, erdei utak. 

Szentirmai Dávid
Szentirmai Dávid 
Fotós: Flajsz Péter / Forrás:  24 Óra

A múzeummal együttműködve a Berthalamos kápolna felkutatása volt az első projektje, majd a Szent Tamás következett. Miközben mesélt arról, miként szippantotta be a kutatás, csoda szép tájakon barangolhattunk a Vértes erdeiben. Dávid különleges effekteket használva mutatta meg vándorlásait, amelyek során rollerrel járja a vidéket. Elmondása szerint alig árja  hétvégéket, hogy útra kelhessen. 

Hallhattunk a Vitány-várról, amelyhez meglelte a korabeli odavezető utat. Mesélt a Vértesről, a Gerecse és s Pisznice csodáiról. Felfedezései alatt Árpád-kori leletekre bukkan, s eleink szemével próbálja a táj összefüggéseit kutatni. Saját térképe telis tele van különleges helyekkel.

Történelem és természet

Évekkel ezelőtt a Bányászati és Ipari Skanzent fotózta. A Tatabányai Múzeum szakembereivel folytatott találkozók eredményeként kezdte kutatni a környéket. Drónnal. A földről barangolva láthatatlannak tűnő üzenetek madártávlatból láthatóvá válnak. 
Ezekre fókuszál felfedezései közben Szentirmai Dávid, s teszi közzé az új információkat közösségi oldalán. Közben megmutatva a bennünket körülvevő természeti környezet csodáit is elénk tárja a nyughatatlan felfedező.

 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában