Fejlesztés

2023.02.11. 13:51

Új ivóvízvezeték épülhet Tatabányán

Hétfőn kezdődnek meg a Tatabánya újabb vízvezetékének építésével kapcsolatos munkálatok, olvashattuk Tatabánya város facebook oldalán. Az államilag kiemelt beruházást a Mészáros és Mészáros Kft. végzi, alvállalkozók bevonásával. A megrendelő az Északdunántúli Vízmű Zrt.

M. K.

Mint már hírül adtuk, kormányhatározat döntött a Tatabánya-Oroszlány-Tata és térsége víziközmű-hálózatának komplex előkészítése, fejlesztése, hatékonyságának növelése és rekonstrukciója megvalósításához szükséges intézkedésekről. Az Északdunántúli Vízmű Zrt. elkötelezett a kiemelt projektek megvalósításában, és a működési területén folyamatos fejlesztéseket végez a vízbázisok és hozzá kapcsolódó regionális vezetékrendszerek tekintetében, hogy a térség ellátása biztonságos legyen.  Tatabánya városát érintően két nagyátmérőjű vízvezeték építésének tervezése és kivitelezése kezdődött el. Az egyik vezeték a Tatabánya, XIV/A vízakna és a Tatabánya, Karsztaknai medence között mintegy 9500 folyóméter hosszban épülő vízvezeték, a másik 10 150 fm hosszúságú vízvezeték, ez a Tatabánya Karsztaknai medence és a Tata, Kálvária-dombi víztorony között épül ki.

A XIV/A vízaknától indul majd a vezeték a Karsztmedencei akna, onnan pedig Tata felé
Forrás: beküldött

Ahhoz, hogy elkezdődhessen az első építése, először fakivágási munkálatokat kell végezni a területen. Ezt a Tatabányai Polgármesteri Hivatal jegyzője már engedélyezte. Az Edutus Egyetem mögötti közterületről haladnak az 1-es út zajvédő fala mentén majd Felsőgalla felé. Az önkormányzati és állami területen összesen 167 fát kell kivágni, melyek legnagyobb része akác, juhar, nyár állomány. A fővállalkozónak pótlási kötelezettsége van: vagy 682 fa elültetésével kell pótolnia, vagy a jogszabályban meghatározott eszmei érték árát kell pénzben megtérítenie, ami jelen esetben 27 millió forint összeget jelent. A fakivágási munkákat a vegetációs időszak elindulása előtt kell elvégezni, így várhatóan néhány héten belül befejeződnek.

Az önkormányzati tulajdonban lévő területeken kitermelt faanyagot szociális tűzifaként hasznosítják, és a rászorulók között osztják ki. A nyomvonal kiépítése, majd minőségellenőrzése következik, végül a helyreállítás. A projekt Tatabányára eső részét október 30-áig fejezik be.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában