Bábos foglalkozás

2023.02.16. 11:34

Tehetséges gyerekek szüleit segítik a Kemencés Házban

Immár második évben pályázott és nyert a Nemzeti Tehetség Programban a Kemence Egyesület. A gyermekek bábos foglalkozásokon fejlődhetnek, míg szüleiket is segítik.

Körtvélyfáy Dina

Illés Kádek Kata (balra) tartott előadást a szülőknek arról, hogyan kezeljék tehetséges gyermeküket

Forrás: 24 Óra

Fotó: Körtvélyfáy Dina

Az első évben a tehetséges gyerekekkel foglalkoztak a bábtechnika alkalmazásával, idén pedig a különböző oktatási intézményeket is bevonták a programba annak érdekében, hogy a szülőket minél jobban érzékenyítsék arra, mit tegyenek abban az esetben, ha a gyermekük tehetséges.

Schmelcz Gézáné Bajmóczi Ildikó, az egyesület elnöke arról is beszélt, legutóbb azokat a szülőket várták foglalkozásra a Kemencés Házba, akiknek gyermekei az egyesület bábcsoportjában szerepelnek.

Az előadó Illés Kádek Kata tanító, szociológus volt, aki elmondta, egy szülőt nagyon sok kihívás éri, ha egy tehetséges gyermekkel él együtt, hirtelen nem is tudják, hol találnak ezekre megoldásokat. Ezért azt találták ki, több alkalommal lehetőséget biztosítanak a szülőknek arra, hogy összejöjjenek, megbeszéljék a kihívásaikat, és azt, mivel szembesülnek otthon.

– A tehetséges gyermek kiemelt figyelmet érdemel – hangoztatta az előadó. – Olyan bánásmódban kell részesítsük, amit lehet, a testvérei esetében nem kellett, hogy elővegyünk. A legfontosabb, hogy felismerje az ember a nehézségeit, és annak okait. Előfordul, hogy az iskolában a gyermek könnyen veszi az akadályokat, otthon mégis nehezen kezelhető, ilyenkor sok esetben a pedagógusok nem is értik, milyen nehézségekkel szembesülhet az édesanya a családi közegben.

Farsang
A hétvégén sem lesz csend a Kemence Egyesület háza táján, hiszen ismét megrendezik a tavaly is nagy népszerűségnek örvendő állatok farsangját. Szombaton lesz a fergeteges farsangi buli, amelynek során minden érkező menetlevelet kap, amelyet az állatok között kell teljesíteniük. A résztvevőknek izgalmas, a farm lakóival kapcsolatos kérdésekre kell válaszolniuk. Aki megoldja a feladatokat, az ajándékkal gazdagodik. A Kemencés színben teát és farsangi fánkot lehet kóstolni, a pajtában pedig játszóház, kézműves foglalkozások várják az érdeklődőket.

Mindemellett olyan is előfordul, hogy a gyerekeknek különös érzékenysége van testileg, akár egy zoknit is ráadni nagy probléma reggelente. Van olyan gyerkőc, aki például csak kifordítva hajlandó felvenni a zokniját, mert a bőre az orrvarrásra nagyon érzékeny.

Az előadások során ötleteket, segítséget adnak és szakirodalmat is ajánlanak a szülőknek. A Kemence Egyesülethez különböző típusú problémákkal fordulhatnak a szülők, az egyesület pedig vállalja, hogy megkeresi a megfelelő szakembert, aki segíthet a továbbiakban.

A következő alkalommal, amelyet szintén a Kemencés Házban tartanak, az együttműködő kommunikációval foglalkoznak majd.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában