Hagyományőrzők

2023.02.11. 19:32

Régi idők elevenedtek meg: tollfosztás közben pletykálkodtak környei asszonyok (fotók)

Környén idén is megrendezték a hagyományos tollfosztást. Díszpárna készül a pihékből.

Goletz-Deák Viktória

Az ifjabbak a szépkorúaktól tanulták a régi közös munkát

Forrás: 24 Óra

Fotó: Novotni Ákos

Igazi jó hangulat kerekedett a 7. környei hagyományőrző tollfosztáson a Közösségi és Tájházban. Az idős asszonyok szinte megfiatalodtak, ahogyan leánykorukat vissza idézve, újra összeültek a nagy munkára. Az eseményt a település német nemzetiségi önkormányzata szervezte, akik már jó előre elkezdték gyűjteni a kacsa és libatollakat a faluban.

Tirhold Kármen, az önkormányzat elnöke elmondta, hogy mér régóta szerette volna a gyerekekkel megismertetni a régi népszokásokat. A téli tollfosztás is egy ilyen hagyományos elfoglaltsága volt a falusiaknak. A terv végül máshogy alakult, mivel főként szépkorúak érkeztek a rendezvényre nosztalgiázni. Bár a tollfosztás nem könnyű munka, a hangulat mindig felhőtlen. Közösen énekelnek, beszélgetnek, sőt, még egy egy-egy régi vidám történet is napfényre került. 

A mostani tollfosztásból egy dunyhányi pihe nem lett, de két kis diszpárnára való összegyűlt. 
- Az elmúlt évekhez hasonlóan, idén is kis diszpárnát készítünk a tollpihékből, amiket Márton napon sorsolunk ki. A huzatot felajánlásból kapjuk, volt hogy Németországból küldtek hagyományos német motívumokkal díszitett huzatot hozzá - magyarázta Kármen. A nagy munkában természetesen megéheznek az emberek, így zsíros kenyérrel és meleg teával kedveskednek az asszonyoknak a nagy munka mellé. Aláfestésnek pedig régi bakelitlemezekről fognak szólni a régi slágerek. 

- Ez szigorúan a hölgyek feladata volt. A férfiak esetleg a konyhában főzték a pálinkát. Úgyhogy a nagy munka közben nyugodtan lehetett pletykálkodni. A tollfosztáshoz tartozó szokás volt például, hogy a férfiak a kiszemelt lánynak a házától a fiús házig elszórták a tollszárakat. Ezek pedig mindig jó témát adtak az asszonyoknak - mesélte Tirhold Kármen, aki elárulta, hogy őseink a tollnak minden részét felhasználták, semmi sem ment kárba.

- Főleg a kacsák és a libák melltollaiból készültek a dunyhák és a párnák, amik a fiatal lányok stafírungjába kerültek. Ez egész évben munkát adott az asszonyoknak. A szárnyakból hamu söprű készült, de például a sütemények kenésére is libatollból készítettek ecsetet - sorolta az elnök. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában