Egyetem

2023.02.22. 09:00

Otthon érzik magukat a Széchenyi István Egyetemen a felvidéki hallgatók

Csaknem kétszáz felvidéki magyar hallgató tanul a győri Széchenyi István Egyetemen. Egyikük, a nagymegyeri Varga Levente azt tapasztalja, hogy a képzések magas színvonalúak, az intézmény közössége pedig rendkívül befogadó, így számára sem jelentett gondot a beilleszkedés.

Kemma.hu

Varga Levente a színvonalas kollégiumot is pozitívumként említette.

Fotó: Csaba Jozsef Majer // Majer Csaba Photo

A 20 éves, Szlovákiából érkezett Varga Levente már másfél éve a Széchenyi István Egyetem hallgatója; most kezdi meg a negyedik félélvét, és izgalommal várja, mit tartogat számára a hátralévő idő. A nemzetközi tanulmányok alapszakos hallgató számára egyértelmű volt, hogy a győri intézményben induló képzést választja.

– Azért jelentkeztem erre a szakra, mert szeretem a kommunikációt, szeretek új kultúrákat megismerni, új kapcsolatokat teremteni, és szívesen tanulok idegen nyelveket – mesélte a felvidéki fiatal, aki számára sokat jelent, hogy Magyarországon, magyarul tanulhat. Hozzátette: fontos számára a magyar nyelv és a hagyományok megőrzése.

A 8200 lakosú Nagymegyerről származó hallgató egyike annak az összesen csaknem 200 szlovákiai magyar egyetemistának, aki a Széchenyi István Egyetemen tanul. Csak tavaly szeptemberben több mint félszáz felvidéki gólya kezdte meg tanulmányait a kilenc kar valamelyikén. Ez bizonyítja, hogy az intézmény nagy népszerűségnek örvend az ottani diákok körében, és közülük sokan választják felsőfokú tanulmányaik helyszínéül Győrt vagy Mosonmagyaróvárt. Levente számára sem volt ez másképp; mindenképpen magyar intézményben szerette volna folytatni tanulmányait. Először Győr közelségét, a kis távolságot találta vonzónak, majd amikor tájékozódott az egyetem magas színvonalú képzéseiről és kiváló környezetéről, már nem volt kérdés, hogy a Széchenyit választja.

Magyarországra érkezve könnyen beilleszkedett, amiben kulcsszerepet játszott a szakon tapasztalt befogadó légkör és az egyetemen megismert közösség. Barátaival szívesen vesz részt az intézmény által szervezett programokon. 

– Lenyűgözött a rendezvények sokszínűsége, amelyeken mindenki megtalálja számításait – árulta el a hallgató, aki előszeretettel látogatja a kampuszon meghirdetett eseményeket, mert azok kikapcsolódási lehetőséget és rengeteg élményt adhatnak az egyetemistáknak. Egy másik pozitívumként a színvonalas kollégiumot emelte ki.

A jövőjével kapcsolatban Levente elárulta, hogy a nemzetközi tanulmányok alapképzést elvégezve szívesen jelentkezne a mesterképzésre – továbbra is a Széchenyi-egyetem kötelékében –, hiszen meggyőzte az intézmény, és megszerette Győrt is. A diploma megszerzése után tolmácsként, esetleg egy külügyminisztériumi pozícióban tudná elképzelni magát, ahol kamatoztathatná megszerzett tudását.


 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában