„CsodaLina” mosolya

2023.02.17. 20:00

Mosoly és akaraterő: az ötéves „CsodaLina” nem mindennapi története

Öt évvel ezelőtt, alig több mint 700 grammal, koraszülöttként látta meg a napvilágot Prekop Nolina, vagy ahogyan sokan ismerik, "CsodaLina". Mosolyogva, hihetetlen akaraterővel éli mindennapjait, a folyamatos küzdelmek ellenére is.

Szalai Nikolett

Prekop Adrienn és Tibor bármit megtennének kislányuk gyógyulásáért

Fotó: Páble Diána

– Zavartalan várandósság volt, így fel sem merült bennünk, hogy egyszer csak egy rémálomba csöppenünk majd - kezdte történetüket a súri születésű Prekop Adrienn, Nolina édesanyukája.
A kislány születése közben méhen belül másodfokú agyvérzést kapott. Az újraélesztés közben oxigénhiány lépett fel, aminek következtében négy végtagi feszesség alakult ki nála. 

– Hetvenhét napot töltött PIC-en (perinatális intenzív centrumban), ami számunkra lelkileg és fizikailag is nagyon megterhelő volt. Akkoriban már tudtuk, hogy nem vár ránk egyszerű út, és a fejlesztések fogják a mindennapjaink nagy részét kitenni.

Nolina eleinte állami fejlesztéseket kapott, amit úgy vettünk észre, hogy a szinten tartásra  elegendőek, de javulást, előrelépést nem várhatunk tőle. Kerestük sokáig az utat, ami mindenki számára élhető és Nolina is fejlődik tőle. 

Jelenleg heti szinten konduktív pedagógiai fejlesztésen vesz részt a székesfehérvári Csodavarázs Fejlesztőházban. Heti egy alkalommal lézeres terápiát kap. Emellett három havonta Szekszárdra a Fizioközpontba intenzív terápiára viszik a szülei. Itt speciális ruhában kapja a fejlesztést, illetve úgynevezett Pfaffenrot-terápiában részesül.

Mosoly és akaraterő: az ötéves "CsodaLina" nem mindennapi története
Nolina a fejlesztő foglalkozásokon is mosolyog
Facebook/Prekop Nolina Gyógyulásáért Alapítvány

– Nolina nagyon szereti mind a fejlesztő pedagógusokat, mind a foglalkozásokat. Nem munka számára, hanem inkább játék és egyfajta kikapcsolódás. Mosolyogva indulunk és többnyire boldogan végzi el a feladatokat.

A károsodás mértéke miatt a fejlődés üteme nem olyan gyors és látványos, de mióta megérteti magát és egyre többet beszél, a mozgása is szép lassan fejlődésnek indult. 2021-ben kezdte az óvodát az oroszlányi Benedek Elek Óvoda, Általános Iskola és  Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézményben. Nagyon szociális, mosolygós és gyerekbarát kislány, ezáltal a beszoktatás is egészen könnyen ment számára. 

CsodaLina” mosolya
A CsodaLina Jótékonysági napnak Súr ad otthont április 16-án, amelyet főként az Adni jó kupa baráti kör Alapítvány szervez. Közös ötletelés során jutottak arra a döntésre, hogy azon a vasárnapon a középpontban a gyermekek lesznek. Szeretnének ők is élményt adni, mely kapcsán a résztvevők később is emlékeznek majd Nolinára. A felnőtteket Herczeg Balázs "Mókus" motoros bemutatója várja. Finom ebéddel és desszertként igazi házi fánkkal készülnek lelkes segítőik. Horváth Irma egy Ringató és egy HANG-SZÍN-JÁTÉK foglalkozást tart a piciktől egészen a kisiskolás korú gyermekeknek. Emellett légvár és különböző gyermekprogram is várja a látogatókat.

– Nem mondom, hogy nem volt sírás az elején, de nagyon könnyen megszokta az új közeget. A társait és az óvónőket is egyaránt kedveli, sokat mesél itthon az ovis napokról. Kicsit visszahúzódóbb, mert a hangokat, hirtelen zajokat nehezen viseli az idegrendszeri éretlenség végett, de összességében szeret az óvodában lenni. 

Mosoly és akaraterő: az ötéves "CsodaLina" nem mindennapi története
Erős kötelék anya és lánya között
Páble Diána

Ahogyan a fejlesztő foglalkozásokon is, amelyek elengedhetetlenek számára. A szülők számára pedig a folyamatos támogatás, hogy Nolina fejlesztései biztosítva legyenek.

– Önerőből ezt mi nem tudnánk finanszírozni, ezért 2020-ban létrehoztunk egy alapítványt, amelynek célja Nolina életminőségének javítása, gyógyulásának elősegítése, illetve a rehabilitációs eszközök beszerzése. Az ide beérkező támogatásokból tudunk előre tervezni a fejlesztésekkel. Ezeket a hivatalos Facebook oldalon fotók, videók, beszámolók formájában is közzétesszük, hogy mire tudjuk fordítani a támogatást.

Takarékbank Zrt. számlaszám: 50420812-10000616  (Prekop Nolina Gyógyulásáért Alapítvány)
IBAN szám: HU74 5042 0812 1000 0616 0000 0000    Székhely: 8085 Vértesboglár, Petőfi Sándor u. 68.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában