Falusi CSOK

2023.02.05. 13:00

Mire elég a falusi CSOK? Itt van, mennyibe kerül egy négyzetméter Komárom-Esztergomban

Egyre jobban vizsgáznak azok a települések, ahol falusi Családi Otthonteremtési Kedvezményt (CSOK) lehet igényelni a megvásárolt ingatlanokra. A legfrissebb felmérések szerint és az eladások paramétereit tekintve Almásfüzitőn, Lábatlanon, Sárisápon és Tokodon az átlagos négyzetméterár 262-421 ezer forint volt januárban.

Wágner Zsanett

Forrás: Shutterstock

Bár a korábbinál bizonytalanabb gazdasági környezet miatt a lakáspiacon lassulás jelei mutatkoznak, a falusi CSOK-os települések jól szerepelnek. A családtámogatási intézkedést két évre meghosszabbították.

– A falusi CSOK-os ingatlanok iránti kereslet erősödött a tavalyi nehezebb év ellenére. Tavaly az eladó használt ingatlanok iránti érdeklődések 19 százalékát adták a falusi CSOK-os kistelepülések, egy évvel korábban, 2021-ben, 17 százalékát – tette hozzá az ingatlanszakértő. Az ingatlanhirdetési portál adataiból az is kiderül, hogy a januárban eladó 120 ezer használt lakás és ház hirdetéséből több mint 15 ezer a fent említett kedvezményezett településeken található.

Lakásfelújításra és bővítésre is igényelhető kisebb településeken a falusi Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK)
Lakásfelújításra és bővítésre is igényelhető kisebb településeken a falusi Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK)
Forrás: beküldött

– Hatalmas lakásfelújítási támogatás is elérhető a Családi Otthonteremtési Kedvezmény kereteiből a kisebb településeken. A kedvezmény felét ugyanis a megvásárolt ingatlan felújítására kell fordítani, ami akár 5 millió forintos lakásfelújítási állami támogatást jelenthet a falusi CSOK maximális 10 milliós összegéből – mondta Balogh László, az egyik ingatlaniroda vezető gazdasági szakértője. Hozzátette, hogy a falusi CSOK-os ingatlanok a környék és az országos átlaghoz mérten olcsóbbak, emellett a vonzerejüket az is növeli, hogy az államilag támogatott, legfeljebb 10-15 milliós lakáshitel nagyobb alapterületű ingatlan megvásárlását teszi lehetővé. Ráadásul a kedvezményes hitel 3 százalékos kamata bőven elmarad a jelenlegi átlagos 10-11 százalékos piaci kamatszinttől.

Komárom-Esztergomban tavaly a kereslet 17,5 százaléka koncentrálódott a falusi CSOK-os településeken eladó ingatlanokra, ez stagnálást jelent az egy évvel korábbihoz képest. Idén januárban pedig a támogatott községek kínálatában több mint 500 lakóingatlan szerepelt. Ezeknek az átlagos négyzetméterára 343 ezer forint volt, az ottani lakóingatlanok átlagára pedig 34,9 millió forintot tett ki. Ezzel szemben a nem kedvezményezett településeknél előbbi 490 ezer forintra rúgott, utóbbi pedig 39,7 millió forintnál járt. Az elemzés szerint a januárban legnagyobb kínálattal rendelkező falusi CSOK-os települések közül Lábatlanban, Almásfüzitőn, Sárisápon és Tokodon az átlagos négyzetméterár 262-421 ezer forint volt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában