Hagyományőrzés

2023.02.21. 18:06

Megtáncoltatták a medvét és elűzték a telet a szentgyörgymezei óvodások (fotók)

Címkék#farsang

Az esztergomi Szentgyörgymezei Óvoda ismert arról, hogy igyekszik megőrizni a településrészre jellemző szokásokat, illetve a régi magyar hagyományokat, éppen ezért a húshagyókeddi télűző rendezvénnyel is arra törekedtek, hogy ne múljon feledésbe a farsangi időszak végéhez köthető tradíció.

W. P.

Az intézmény udvarán elégették a kiszebábot

Forrás: 24 Óra

Fotó: Walczer Patrik

Ahogy tavaly, úgy most is a felvonulókkal tartott a barlangjából előbújt medve is, akit láncra kötve vittek végig a Kopácsy József, Leiningen Károly és Telegdy Csanád utcákon. Az óvoda udvarára visszatérve az állat almát kapott, a gyermekek biztatására és dalolására pedig sikerült táncra. Ám egy óvatlan pillanatban a ragadozó „megvadult” és hiába próbálták többen megfogni, már nem érték utol.

Ezután következett a nap csúcspontja, ugyanis elégették Farsang Jancsit, ezzel békésen elűzték a telet és vele együtt minden rosszat, amit a felöltöztetett szalmabábura akasztott papírok rejtettek. Ezután a farsangi időszak utolsó napja alkalmából az óvodások, az óvodapedagógusok és a szülők népdalokat énekelve körbetáncolták az udvart.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában