Környezettudatosság

2023.02.25. 07:43

Megelőzik a bajt, elvezetik az esővizet Táton

Táton a fejlesztések a környezettudatosság szellemében zajlanak le, nincs ez másként a csapadékvíz-elvezetést szolgáló, illetve a város további parkosítását célzó pályázatok esetében sem.

Walczer Patrik

A jelenlegi projekt a víztoronytól a Móricz Zsigmond utcán keresztül a bajnai út és Gorkij fasor közötti ligetben létrejövő záportározó medencéjén át az Únyi-patak befogadójáig jut majd el

Forrás: Google Streetview

A táti önkormányzat néhány éve egy norvég projekt keretében átfogó hidrogeológiai tanulmányt készíttetett, mely azt vizsgálta, hogyan lehet feltérképezni és kezelni a klímaváltozás során képződő csapadékvizeket. A tervekre megkapták a szükséges vízjogi engedélyeket is és kisebb munkák meg is valósultak a városban. A telepüésen zajló, csapadékvíz-elvezetést szolgáló, illetve a város további parkosítását célzó fejlesztések a környezettudatosság szellemében zajlanak le. A beruházásokról Turi Lajos polgármesterrel beszélgettünk.

– Az előző években több településen is előfordult, hogy a kiépített rendszerek nem bírták elvezetni a hirtelen lehulló, nagy mennyiségű csapadékot. Ennek szellemében gondoltuk újra a korábbi terveket, hogy megelőzzük a hasonló helyzeteket – mondta Turi Lajos.

A polgármester leszögezte, hogy a norvég projekt szemléletéhez mérten arra is gondoltak, hogy záportározókkal visszatartanák a csapadék egy részét, melyet akár öntözésre is lehetne használni. Az elképzeléseiket a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében korábban elnyert 386 millió forintos támogatásból valósíthatják meg.

– Kertváros csapadékvíz kezelésének négy fő iránya a Hunyadi utca, a Szent István utca, a Móricz Zsigmond utca és a Deák Ferenc utca, ezekbe kapcsolódnak be a mellékutcák szikkasztóárkai, melyek vízelvezetőként is funkcionálnak – árulta el a polgármester.

A jelenlegi projektben a víztoronytól a Móricz Zsigmond utcán keresztül a bajnai út és Gorkij fasor közötti ligetben létrejövő záportározó medencéjén át az Únyi-patak befogadójáig jut majd el. Az árkokat egyes helyeken, mint például a Mátyás király utcában is gyeprácsos betonelemekkel, másutt geotextiliás fűmagvas paplannal bélelik ki. A kapubejáróknál átereszek biztosítják a folytonosságot.

– A projektet ketté bontottuk. Fontosnak tartjuk, hogy helyi vállalkozók is részt vegyenek pályázatainkban. Ezért a kivitelezés egyik felét a táti 4-ÉPV Kft. végzi, mely többször bizonyította a településért való szolgálatkészségét. A beruházás másik felét pedig a szintén jó hírű és magas minőséget képviselő tatai Széles Út Kft. építheti meg – mondta Turi Lajos, majd hozzátette, hogy a kivitelezés április végéig tart.

Fejlesztik a zöldfelületeket is

Az önkormányzat a TOP Pluszban mintegy 500 millió forintot nyert a „Tát Zöld-hálózat fejlesztési program II. ütem” elnevezésű projektre. Ebből az összegből többek között tovább fejleszthetik a Római úti játszóteret, illetve a Szent István út-Mogyorósbányai út találkozásánál lévő Mária parkot is. A bajnai út menti záportározónál új fákat is fognak ültetni.
A helyi turizmusnak nagy löketet adhat, hogy a temető mögött a Duna partján igazi rekreációs övezetet hozhatnak létre, ahol csónakkikötő, pihenők, de akár halsütő is helyet kaphat. A legnagyobb változás a 10-es út és a bajnai út találkozásánál lesz: át fogják helyezni a buszmegállót és a vasúti átjárón a biztonságos gyalogos közlekedés is megvalósul.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában