Megemlékezés

2023.02.26. 12:54

Kiállítás, koszorúzás és főhajtás a kommunizmus áldozatai előtt Oroszlányban (fotók)

Megnyílt a Bányász Klub Közösségi és Rendezvényház szabadtéri galériájának legújabb kiállítása, a “30 éve szabadon” fotókiállítás szombaton, amellyel Oroszlány a kommunizmus áldozatainak állít méltó emléket. A tablók a Terror Háza Múzeum vándorkiállítási anyagát ölelik fel.

Wágner Zsanett

Megkoszorúzták az 56-osok kopjafáját

Forrás: 24 Óra

Fotó: Flajsz Péter

Az időjárás nem volt túl kegyes: a nagy széllökések miatt a kulturális intézmény nagytermében gyűltek össze az emlékezők. Schrantz Dóra előadása nyitotta a programot. A helyi zeneiskola, a Bakfark, pedagógusa hegedűjátékával indult a megemlékezés.

Ezután Jakab Jácint intézményvezető üdvözölte többek között Takács Károlyt. Az Oroszlányi Bányász Klub Alapítvány kuratóriumának elnöke könnyeivel küszködve vallott személyes emlékeiről a közönségnek. Meghatódottsága okát is elmondta: nevelőapja szerepel az egyik tablón, ami az oroszlányi Kocsedó rabtáborába zárt Czeglédi Pál koncepciós perét mutatja be. Ezt követően Kovács Anna egyik saját szerzeményét adta elő zongorakísérettel.

Kronológiai visszaemlékezéssel indított Czunyiné dr. Bertalan Judit térségi országgyűlési képviselő. Szerinte az ‘50-es évektől a rendszerváltásig tartó időszak jellemzően az embertelen aljasságé volt, amikor több százezer magyar hunyt el minden ok nélkül. Úgy fogalmazott, ezek a néma sikolyok évei voltak. Egyebek mellett felhívta a figyelmet beszédében az emlékezés, a szembenézés fontosságára is. Szavait úgy zárta: annak a négy évtizednek az árnyéka most is itt él velünk. Végül a résztvevők koszorút helyeztek el a ház előtti kopjafánál, majd megtekintették a fotókiállítást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában