TOP-os támogatásokkal

2023.02.05. 10:10

Idén folytatódhat Rédén az óvoda felújítása is

Folytatódhat a rédei óvoda felújítása. A település újabb sikeres pályázatot nyújtott be, így befejezhetik a tavaly elkezdett munkálatokat. Az óvodások addig az ifjúsági klubban kapnak helyet.

G. D. V.

A gyerekek már kiköltöztek az épületből

Forrás: beküldött

Már nem lehetett halogatni, muszáj volt felújítani a rédei óvodát. A gyerekeket már ősszel kiköltöztették az épületből, ugyanis az átázott falak már veszélyeztették az egészségüket. Jelenleg az ifjúsági klubban kaptak helyet, ahonnan átjárnak a művelődési házba is. Farkas Lajos, a település polgármestere elmondta, hogy öröm látni a kicsiket, ahogyan a művelődési ház hatalmas tereiben hangosan sikítva szaladgálnak. 

- A felújítás előtt egyeztettünk a szülőkkel, hogy hol lehetne elhelyezni a gyerekeket a munkák idejére. Felmerült a felújított hivatal épülete is, ahol a tetőtér hőszigetelésével több üres, használható helyiségünk is lett. A járvány alatt a dolgozók gyermekei is ott kaptak felügyeletet. De végül az ifjúsági klub mellett döntöttünk. Onnan a művelődési házba is átjárhatnak a kicsik – árulta el a polgármester.

Ez azonban nem végleges megoldás, az épületet felújítását nem lehetett halogatni. A település korábban elnyert egy 23 millió forintos belügyminisztériumi pályázatot, amiből a legszükségesebb dolgokat már tavaly elkezdték megcsinálni.

– Az egészségre ártalmas palafedés cseréje, a használaton kívüli kémények visszabontása tetőszintig. Illetve elkészült az esőcsatornák felújítása és a csapadékvíz elvezetése is. Így most már nem áztatja a falakat az épület alá is beszivárgó esővíz. A felvizesedett falakat pedig injektálták és szárító vakolatot kaptak. A teljes száradáshoz viszont idő kell, de a szobák párásodását ezzel megszüntettük – sorolta az elvégzett feladatokat a település vezetője, aki a további munkálatokra újabb pályázatot nyújtott be: a TOP PLUSZ program keretében végül 50 millió forintot kap Réde, hogy befejezze a felújítást. 

– A támogatási összegből bővül az intézmény egy új irodahelyiséggel. Az óvoda folyosójának az étkezői oldalán egy nyílászáró elhelyezésével közvetlen kapcsolat lesz a csoportszobák és az étkező között. Az álmennyezet és a műpadló is cserélve lesz. Korszerű, csekély energiaigényű, villogásmentes, szembarát lámpákat szerelnek fel. A felújítást pedig az épület teljes belső festése követi – mutatta a tervezett munkákat a polgármester. 

A művelődési ház van soron

A település benyújtott egy pályázatot a művelődési ház felújítására is.
– A TOP PLUSZ pályázatunkra 33 millió forintot kaptunk, így elkezdhetjük a művelődési ház felújítását is. A padlója és a bejárati lépcsője is teljesen elhasználódott már. Szükséges lenne megfelelő légtechnikát is kialakítani. De a tervben van a buszvárok, buszöblök cseréje is, erre 23 millió forintot nyertünk – mondta Farkas Lajos. Hozzátette: az folyamatosan emelkedő építőanyagárak miatt nem lehet előre megjósolni, hogy a támogatások milyen munkálatokat fognak fedezni. 

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában