Díjemelések

2023.02.16. 17:31

Hoppon maradt a vállalkozó Tatabányán: nem várt meglepetés a közgyűlésen

Több, évek óta változatlan mértékű díj emelését fogadták el a képviselők a csütörtöki tatabányai közgyűlésen. A díjemelések mellett döntés született arról is, hogy a Május 1. parknál nem épülhet meg a tervezett társasház, miután változtatási tilalmat rendeltek el a városrész jelenlegi képének megőrzése érdekében.

Kemma.hu

Egymást követték a különböző, önkormányzati díjemelésekkel kapcsolatos napirendi pontok a február 16-i közgyűlésen. A képviselők egyetértettek a gyermekétkeztetési – bölcsődék, óvodák, iskolák, kollégiumok – nyersanyagköltség meghatározásáról és a térítési díjakkal kapcsolatos változásokról. A március 1-től életbe lépő változások plusz költségeinek ötven százalékát magára vállalja az önkormányzat.  

Hasonlóan egységes álláspont alakult ki a közterülethasználati díjak emelésével kapcsolatban. Ezek az összegek 2018 óta változatlanok voltak, a mostani döntés értelmében azonban átlagosan 20 százalék körüli mértékben emelkednek. Kivételt képeznek ez alól a sportrendezvények közterülethasználati díjai. Bereznai Csaba (Fidesz-KDNP) képviselő egyhangúan elfogadott javaslata szerint az ilyen típusú rendezvények szervezői az eddigi 40 forint/négyzetméteres ár helyett díjmentesen használhatják a közterületeket. 2022-ben összesen valamivel több mint 62 millió forint bevétele származott Tatabányának ezekből a díjakból, az emelés révén több mint 12 millió forint plusz bevétellel számol a város. 

Nem épülhetnek társasházi lakások a Tulipános ház környékén

A közgyűlés változtatási tilalmat rendelt el a Tulipános Ház és Május 1. park környékére a műemlékvédelmi jelleg megőrzése érdekében. A településrészre társasházi lakásokat tervezett egy cég, ez azonban a közgyűlés szerint jelentősen megváltoztatná a városrész jellegét. Az ülésen felszólaló kivitelező nehezményezte, hogy a közel egy éve tartó tervezési folyamat során nem érkezett kifogás a tervezett beruházással szemben. Egy érintett telektulajdonos elmondta, Lusztig Péter (ÖTF) alpolgármesterrel folytattak tárgyalásokat, de mint kiderült a közgyűlés tagjai sem erről, sem a beruházási tervről nem tudtak. A döntés egyébként arra is kötelezi a várost, hogy három éven belül megegyezésre kell jutnia az érintett telektulajdonosokkal.   

Szintén emelkedik a taxidrosztok után fizetendő díj a városban, ahol az eddigi – évek óta nem emelt – járművekénti, évente fizetendő 12 ezer forintos díj 16 ezer 300 forintra változik. A taxiállomások használatának díjbevétele 2022-ben egymillió 250 ezer forint volt, a díjemelés közel 450 ezer forint pluszbevételt jelent az önkormányzat számára.

Szintén hosszú ideje, közel öt éve nem változtak a városi tulajdonú lakások bérleti díjai Tatabányán. A közgyűlés hosszan tárgyalta az egységesen, átlagosan 25 százalékos emelésről szóló rendeletmódosítási javaslatot. A képviselők szerint a díjemelés mellett a teljes tatabányai lakásrendeletet felül kell vizsgálni, a szociálisan valóban rászorulóknak biztosítania kellene a városnak az elérhető lakhatást, azonban a nem rászorulók esetében közelíteni kellene a bérleti díjakat a piaci árakhoz. Mindemellett a bérleti díjból származó bevételeket kötelezően a lakások állagmegóvására, felújítására kellene kötelezően fordítania a városnak. A közgyűlés végül negyedórás szünetet követően arról döntött, hogy a piaci alapú és költségelvű lakások esetében elfogadja a 25 százalékos díjemelést.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában