Foglalkoztatási paktum

2023.02.15. 13:09

Hátrányos helyzetű munkavállalók számára kínálnak lehetőséget Komárom-Esztergomban

A vármegyeházán tartotta soron következő irányító csoporttal egybekötött fórum és ernyőszervezeti ülését a Komárom-Esztergom Megyei Foglalkoztatási Paktum kedden.

Szalai Nikolett

Fontos napirendekről tárgyalak

Forrás: KEMÖH

Fotó: KEMÖH

Az ülésen részt vett dr. Kancz Csaba főispán, Popovics György, a vármegyei közgyűlés elnöke, és Borsó Tibor alelnök. A határozatképes irányító- és fórumcsoport öt napirendi pontban vette végig az aktuális előterjesztéseket.

A 2,4 milliárd forint európai uniós támogatásból a vármegyei önkormányzat, a vármegyei kormányhivatal és a megyei Területfejlesztési Kft. konzorciuma a hátrányos helyzetű munkavállalók számára kínál lehetőséget, hogy vissza-, illetve bekerülhessenek a munkaerőpiacra. A projekt keretében a megyei foglalkoztatási stratégia alapján a hátrányos helyzetű munkavállalók foglakoztatását elősegítő munkaerőpiaci programok valósulnak meg.

A paktumszervezeti ülésen a konzorciumi partnerek beszámoltak a két ülés között eltelt időszakban végrehajtott feladatokról, valamint a Tatabányai Helyi Foglalkoztatási Paktum II. eredményeiről. Az Európai Szociális Alapból finanszírozott pályázatnak köszönhetően a konzorcium, a város foglalkoztatási helyzetének javítása céljából vissza nem térítendő támogatásban részesült.  A Magyar Államkincstárral történt egyeztetés alapján lehetőség volt a Paktum II. projekt támogatási összegének megemelésre.

A megyei foglalkoztatási paktumról

A megyei önkormányzat partnereivel közösen valósítja meg a Komárom-Esztergom Megyei Foglalkoztatási Paktum 2021–2027 elnevezésű programot, április elseje és 2027. március 31. között. Ez hozzájárul a projektben nevesített hátrányos helyzetűek munkaerőpiaci integrációjához. A célcsoportjai a 30 év feletti nem dolgozó egyének, a 30 év feletti tartósan munkanélküliek, vagy tartós munkanélküliséggel veszélyeztettettek és az 50 év feletti álláskeresők. Az egyebek napirendi pont keretében ismertették, hogy 202 millió forint többlettámogatásból tovább folytatódik a TOP 5.1.1-16-os 2. megyei foglalkoztatási paktum projekt. A 2018-ban kezdődött projekt 2023. október 31-ig történt meghosszabbításával további hátrányos helyzetű munkavállalókat foglalkoztathatnak.

A projekt célkitűzése a tatabányai lakóhellyel rendelkező, hátrányos helyzetű és inaktív személyek munkaerő-piacon való elhelyezkedésének támogatása. A munkaerőhiány csökkentése foglalkoztatási és képzési programok megvalósításával Tatabányán és a Tatabányai Ipari Park területén. A program keretében a konzorcium munkaerő-piaci tanácsadással és mentori szolgáltatásokkal segíti elő az álláskeresők képzését, elhelyezkedését és tartós foglalkoztatottságát.

Dr. Peredy Zoltán, az Edutus Egyetem intézetvezetője előadásában beszélt a vármegyei kis-, és középvállalkozások versenyképességének kihívásairól. Bemutatta a vármegyei helyzetképet a KKV-k szemszögéből, kitérve a jelenlegi gazdasági kihívásokra, lehetőségekre. Borsó Tibor előadásban a résztvevők megismerhették a vármegye önkormányzatának roma nemzetiségi koordinátori programját.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában