Kvíz

2023.02.14. 17:15

Egy költő veszett el benned? Öt versrészlet a szerelemről - tudod, ki írta?

Teszteljétek magatokat Valentin-napi kvízünkön.

Kemma.hu

Fotó: Hrytsiv Oleksandr

A szerelem örök, a magyar költészet nagyjai is ezt bizonyítják. Lássuk, mennyit ismertek fel a klasszikus szerelmi költészet remekeiből!

Mutatunk öt versrészletet, nektek azt kell kitalálni, ki írta.

1.
„Kezed párnámra hull, elalvó nyírfaág, de benned alszom én is, nem vagy más világ, S idáig hallom én, hogy változik a sok rejtelmes, vékony, bölcs vonal hűs tenyeredben.”
2.
„Szeretlek, mint anyját a gyermek, mint mélyüket a hallgatag vermek, szeretlek, mint a fényt a termek, mint lángot a lélek, test a nyugalmat!”
3.
„Játszótársam, mondd, akarsz-e lenni, akarsz-e mindig, mindig játszani, akarsz-e együtt a sötétbe menni, gyerekszívvel fontosnak látszani, [...]”
4.
„Én nem tudom, mi ez, de jó nagyon, Fájása édes, hadd fájjon, hagyom. Ha balgaság, ha tévedés, legyen, Ha szerelem, bocsásd ezt meg nekem!”
5.
„Minek nevezzelek, Ha ajkaimhoz ér Ajkadnak lángoló rubintköve, S a csók tüzében összeolvad lelkünk, Mint hajnaltól a nappal és az éj, S eltűn előlem a világ [...]”

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában