Farsangi ínyencségek

2023.02.12. 08:07

Drága mulatság a kelt fánk, mégis szívesebben vesszük, mint készítjük (fotók)

Sok fortélya van a tökéletes farsangi fánk elkészítésének – egyebek mellett erről is beszélgettünk Nyári Erikával. A bokodi rétesező tulajdonosa szerint a hagyományos szalagos fánk mellett egyre népszerűbb a csöröge és a túrós fajta is.

Wágner Zsanett

Nagy választék várja a vásárlókat

Forrás: 24 Óra

Fotó: Wágner Zsanett

Beszélgetésünknek apropót adott, hogy Nyári Erikáéknál a farsang jegyében telt a hétvége. Több mint ezer fánk sült szombaton a Száva utcai rétesezőben, hogy a megszokott ízek mellett némi újdonsággal is kedvezzenek az édesszájú vásárlóknak. Kapható volt náluk hagyományos szalagos fánk, de árultak úgynevezett csörögét, ha úgy tetszik forgácsfánkot és túrós tésztájú is került a pultba. 

Folyamatosan készültek a farsangi finomságok. Így aztán sosem volt üres a pult. Elég gyors volt az utánpótlás. Egy-két sütés között tudtuk feltenni kérdéseinket. Jól kellett beosztani az időt, épp, mint a fánkoknál.

A kelesztett farsangi fánkok elkészítése sok időt vesz igénybe és nem olcsó
A farsang a fánkkészítés időszaka is 
Fotós: Wágner Zsanett / Forrás: 24 Óra

– A liszt, a tej, a margarin és a tojás mellett az egyik legfontosabb hozzávaló az élesztő. Emiatt nagyon időigényes a fánkkészítés. A kelesztés során két órát pihentetünk egy adag tésztát és melegen tartjuk. Ebből egyszerre negyven darabot tudunk kiszaggatni és kisütni – árulta el Erika, aki szerint nagyon sok múlik az időzítésen, hogy mikor és mennyi ideig sütjük a fánkot. 

Hozzátette, akkor jó az állaga, ha eves után azt érezzük: könnyed tésztájú ételt fogyasztottunk. A gyakorló háziasszonyoknak rossz hírrel szolgál: a puding próbája az evés. Érdemes kitapasztalni mindent. Legyen az a sütőolaj mennyisége, vagy a hőfoka, de a lábas minősége is befolyásolhatja, mi kerül az asztalra. A legjobb esetben repetázik belőle a család, rosszabb esetben, mivel a tészta sok olajat szívott magába, az is megeshet, hogy nem kérnek belőle az otthoniak.

A kelesztett farsangi fánkok elkészítése sok időt vesz igénybe és nem olcsó
Nem csak az alapanyag,, az edény minősége is befolyásolja az eredményt
Fotós: Wágner Zsanett / Forrás: 24 Óra

– A szalagos fánk igazi titka a sütés módjában keresendő. Első és legfontosabb, hogy a fánkokat forró, de nem tűzforró vagy sistergős olajban kell sütni.  Így tudnak sütés közben tovább duzzadni, így válik könnyűvé és levegőssé a tészta. Az édességen körbefutó világosabb szalag titka pedig, hogy a fánk megfordításakor ügyelni kell arra, hogy az oldalát ne érje zsiradék. A tészta úgyis felemelkedik és, ha óvatosak vagyunk, akkor világosabb is marad a széle – árulta el lapunknak Erika. 

Mint mondta, sütés előtt be lehet nyomkodni a tészta közepét, mert így könyebben átsül és van helye a lekvárnak is. Erika szerint a vendégek nagyobb része nem dolgozik kelt tésztával. Azt mondják, „pepecsmunka”. A Száva utcában 400 forintot kértek a hagyományos szalagos édesség darabjáért. Körkérdésünk alapján ez az ár éppenhogy súrolja a vásárlók lélektani határát, de a többség inkább kifizeti az összeget, mintsem otthon próbálkozna a fánksütéssel.

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában