2023.02.12. 08:07
Drága mulatság a kelt fánk, mégis szívesebben vesszük, mint készítjük (fotók)
Sok fortélya van a tökéletes farsangi fánk elkészítésének – egyebek mellett erről is beszélgettünk Nyári Erikával. A bokodi rétesező tulajdonosa szerint a hagyományos szalagos fánk mellett egyre népszerűbb a csöröge és a túrós fajta is.
Nagy választék várja a vásárlókat
Forrás: 24 Óra
Fotó: Wágner Zsanett
Beszélgetésünknek apropót adott, hogy Nyári Erikáéknál a farsang jegyében telt a hétvége. Több mint ezer fánk sült szombaton a Száva utcai rétesezőben, hogy a megszokott ízek mellett némi újdonsággal is kedvezzenek az édesszájú vásárlóknak. Kapható volt náluk hagyományos szalagos fánk, de árultak úgynevezett csörögét, ha úgy tetszik forgácsfánkot és túrós tésztájú is került a pultba.
Folyamatosan készültek a farsangi finomságok. Így aztán sosem volt üres a pult. Elég gyors volt az utánpótlás. Egy-két sütés között tudtuk feltenni kérdéseinket. Jól kellett beosztani az időt, épp, mint a fánkoknál.
![A kelesztett farsangi fánkok elkészítése sok időt vesz igénybe és nem olcsó](https://cdn.kemma.hu/2023/02/JaiyJ9_eks9oyAxckuw3pLHUiFYdFrXDsUa1pZ1uWQM/fit/960/1280/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzhiOTg0MmE5Y2QzZTRlMGI5NDU2YWYwODBhMzYwZmE1.jpg)
Fotós: Wágner Zsanett / Forrás: 24 Óra
– A liszt, a tej, a margarin és a tojás mellett az egyik legfontosabb hozzávaló az élesztő. Emiatt nagyon időigényes a fánkkészítés. A kelesztés során két órát pihentetünk egy adag tésztát és melegen tartjuk. Ebből egyszerre negyven darabot tudunk kiszaggatni és kisütni – árulta el Erika, aki szerint nagyon sok múlik az időzítésen, hogy mikor és mennyi ideig sütjük a fánkot.
Hozzátette, akkor jó az állaga, ha eves után azt érezzük: könnyed tésztájú ételt fogyasztottunk. A gyakorló háziasszonyoknak rossz hírrel szolgál: a puding próbája az evés. Érdemes kitapasztalni mindent. Legyen az a sütőolaj mennyisége, vagy a hőfoka, de a lábas minősége is befolyásolhatja, mi kerül az asztalra. A legjobb esetben repetázik belőle a család, rosszabb esetben, mivel a tészta sok olajat szívott magába, az is megeshet, hogy nem kérnek belőle az otthoniak.
![A kelesztett farsangi fánkok elkészítése sok időt vesz igénybe és nem olcsó](https://cdn.kemma.hu/2023/02/0gkNh-hxxdPGqOAdrtXVvLhe6vmNLadyNav6hNXr3uE/fit/960/1280/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzNmMTA1OTdmNzQyYjRkNWNiNmQ1ZjQ3NWQwMGYyMGJj.jpg)
Fotós: Wágner Zsanett / Forrás: 24 Óra
– A szalagos fánk igazi titka a sütés módjában keresendő. Első és legfontosabb, hogy a fánkokat forró, de nem tűzforró vagy sistergős olajban kell sütni. Így tudnak sütés közben tovább duzzadni, így válik könnyűvé és levegőssé a tészta. Az édességen körbefutó világosabb szalag titka pedig, hogy a fánk megfordításakor ügyelni kell arra, hogy az oldalát ne érje zsiradék. A tészta úgyis felemelkedik és, ha óvatosak vagyunk, akkor világosabb is marad a széle – árulta el lapunknak Erika.
Falusi fánknap Bokodon
Fotók: Novotni ÁkosMint mondta, sütés előtt be lehet nyomkodni a tészta közepét, mert így könyebben átsül és van helye a lekvárnak is. Erika szerint a vendégek nagyobb része nem dolgozik kelt tésztával. Azt mondják, „pepecsmunka”. A Száva utcában 400 forintot kértek a hagyományos szalagos édesség darabjáért. Körkérdésünk alapján ez az ár éppenhogy súrolja a vásárlók lélektani határát, de a többség inkább kifizeti az összeget, mintsem otthon próbálkozna a fánksütéssel.