Baleseti statisztikák

2023.02.17. 18:58

Az országos átlagnál jobban nőtt a közúti balesetek száma

A tavalyi év első három negyedévében (praktikusan tehát szeptember végéig) mintegy 330 baleset történt vármegyénk útjain, számuk az országosnál valamelyest nagyobb mértékben emelkedett 2021 azonos időszakához képest – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Fókuszban a megyék című összegző kiadványából.

Várvizi Tamás

A hatóságokat számtalan eseten riasztják közúti balesetekhez

Forrás: Beküldött

2022 I–III. negyedévében 328 baleset következett be Komárom-Esztergom vármegye útjain, ami az országosnak kereken 3 százaléka volt. Számuk az országosnál (mely 4,3 százalék) nagyobb mértékben, 6,1 százalékkal emelkedett a járvány által sújtott, a korlátozások miatt mérsékeltebb járműforgalommal jellemezhető 2021. I–III. negyedévihez képest, ám mintegy ötödével kevesebb volt, mint a Covid19-járvány nélküli 2019. I–III. negyedévében.

Kimenetelét tekintve az említett negyedévekben a balesetekből 120 végződött súlyos, 199 könnyű sérüléssel, az előbbiek száma nem változott, az utóbbiaké azonban 11 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbihoz képest. A halálos balesetek száma (9) nem változott, arányuk az összes balesetből 2,7 százalék volt, valamivel kevesebb, mint az országos átlag (3,1).

A balesetek túlnyomó része, 93 százaléka a járművezetők hibájából következett be, jellemzően a sebesség nem megfelelő megválasztása (az összes baleset csaknem negyede) és az elsőbbség meg nem adása (18 százalék) miatt. 2022 I–III. negyedévében 20 balesetnél, az összes baleset 6,1 százalékánál mutattak ki alkoholos befolyásoltságot. Az emelkedő balesetszámmal összefüggésben a közlekedési balesetekben az egy évvel korábbinál 9,1 százalékkal többen, összesen 481-en sérültek meg.

Bács-Kiskun: főszerepben az alkohol
A balesetek 3,1 százaléka végződött halállal, 29 súlyos, 68 százaléka könnyű sérüléssel járt. A halálos kimenetelű balesetek aránya Bács-Kiskun vármegyében volt a legmagasabb (6,9 százalék), a súlyos sérüléssel járóké pedig Fejér vármegyében (41). Az ittas állapotban okozott balesetek száma mintegy 2 százalékkal, 918-ra nőtt, a legtöbb eset (126) Pest vármegyében történt. Alkoholos befolyásoltság legnagyobb arányban a Bács-Kiskun vármegyei (14 százalék), legkevésbé a fővárosi (5,0) balesetekben játszott szerepet. Az emelkedő balesetszámmal összefüggésben a közlekedési balesetekben az egy évvel korábbinál 6 százalékkal többen, összesen 15145-en sérültek meg. A legnagyobb növekedés (28 százalék) Csongrád-Csanád vármegyében, míg a legnagyobb csökkenés (23) Fejér vármegyében történt.

Ami az országos helyzetképet illeti, 2022. I–III. negyedévben 11 103 személysérüléses közúti közlekedési baleset következett be az országban. Számuk 4,3 százalékkal emelkedett 2021. I–III. negyedévihez képest, és csaknem tizedével kevesebb volt, mint a Covid19-járvány nélküli 2019 I–III. negyedévében. 

Hat vármegyében csökkent a balesetek száma az egy évvel korábbihoz képest (leginkább Fejér vármegyében, 11 százalékkal), a többi megyét és a fővárost növekedés jellemezte (Zala vármegyében volt a legnagyobb, 15 százalékos emelkedés). A Covid19-járvány nélküli 2019. évihez képest Fejér vármegyében csökkent leginkább (25 százalékkal), míg Tolna vármegyében nőtt legjelentősebben (12 százalékkal) a balesetek száma. A népesség számához viszonyítva 2022. I–III. negyedévében a legtöbb baleset Vas, a legkevesebb pedig Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében következett be.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában