Múltidéző

2023.02.26. 09:01

Az oroszlányi bányászok már a spájzban voltak: videón a majki remeteség egykori komfortja

A kamalduli szerzetesek egykori celláiban a házikápolnák az eredetinél jóval prózaibb funkciót kaptak. Kamrának használták őket az itt lakó oroszlányi bányászok.

Kemma.hu

A Vértesben, Oroszlánytól néhány kilométerre van egy nagy erdő, és ebben a nagy erdőben egy kis település. Egy csonka templomtorony, egy rozzant kőkerítés, és egy tucat egyforma kis ház

– ezzel a felütéssel kezdődik a Filmhíradó 1970. októberi Országjárása. A képkockákon a jól ismert táj fogadja a nézőt, benne a műemlékegyüttesel, amely, mint az a filmben is elhangzik, hazánk egyetlen épségben fennmaradt, ilyen jellegű kolostora.

Az azóta felújított kamalduli remeteség falai között azonban egészen más körülmények fogadták az 1970-ben odatévedt látogatót, mint ma. A bencés szerzetesek egykori celláit akkoriban zömmel oroszlányi bányászok lakták, akik a házikápolnákat pedig éléstáraknak és kamráknak használták.

A művésztelepként, múzeumnak, vadásztelepnek vagy akár szállodának is megálmodott remeteségben a film készítőinek éles kritikája szerint hullik a vakolat, repednek a falak, törnek a szobrok, halványodnak a freskók.

Vajon még meddig? Hazánk értékes és a maga nemében szinte egyedülálló műemléke több törődést is megérdemel talán!

– fogalmazódik meg a bírálat és a kérdés. Mi pedig pontosan tudjuk rá a választ, hiszen a 3,2 milliárd forintból felújított oroszlány-majkpusztai kamalduli remeteséget 2022 márciusa óta műemléki mivoltához méltó állapotban csodálhatja meg minden „országjáró” turista.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában