Interaktív térkép

2023.02.14. 12:17

A komáromi járásban lehet legkönnyebben ATM-ből pénzt kivenni

Nagyon idegesítő tud lenni, ha sürgősen készpénzre van szükségünk, de nem jutunk hozzá, mert vagy nincs a közelben bankautomata, vagy nem üzemképes. Egy új interaktív térkép szerint a komáromi járásban a legegyszerűbb, a kisbériben és a tataiban a legnehezebb a dolgunk ilyen szempontból.

Takács Zoltán

Nemrég kötelezte egy jogszabály a bankokat arra, hogy sűrítsék a bankjegykiadó automatáik számát. Erre azért volt szükség, mert az utóbbi években a kisebb forgalmat bonyolító, de költséges automaták közül sokat szüntettek meg a pénzintézetek. A költségtakarékosság érthető, de így vannak most olyan helyek az országban, ahol tízezer lakosra még két ATM sem jut. 

Elkészült egy interaktív térkép, amely szerint tízszeres különbségek vannak az automaták elérhetőségében. A Helix Consulting által nyilvánossá tett adatok szerint a putnoki járásban tízezer lakosra mindössze 1,1 ATM jut, az egész járásban csak két ilyen eszköz működik. De a rétsági járásban is csak 1,2 ez a szám, a csengeri járásban pedig 1,4. Hegedüs Tamás, a cég egyik vezetője szerint nem meglepetés, hogy a legsűrűbben a siófoki és a keszthelyi járásban lettek telepítve az automaták. Előbbin 9,9, míg utóbbin 8,8 ATM jut 10 ezer lakosra. A szakember szerint ezt a térségek nagy turistaforgalma indokolja.

Ami megyénket illeti: itt a komáromi járásban mintegy 39 ezer lakosra 28 gép jut, ami 10 ezer lakosra vetítve 7,1 automata. Viszonylag jó helyzetben van az oroszlányi járás, ahol 26 ezren élnek és 13 berendezésből lehet pénzt kivenni, azaz 5 gép jut 10 ezer lakosra. A tatabányai járásban közel 86 ezren élnek, s itt 39 ATM van, tízezer lakosra 4,6 ilyen jut.

 Az esztergomi járás mintegy 93 ezer lakója 37 gépből vehet ki papírbankót, ami kerek négyes átlag. A leginkább a 20 ezer lakosú kisbéri és a 39 ezer lakosú tatai járás egyes helyein lehet gondban, aki ATM-et keres. Előbbinél hét, utóbbinál 13 automata áll a lakosság rendelkezésre, ami tízezer főre vetítve 3,5-ös, illetve 3,4-es átlag. Ebben a helyzetben hozhat változást a Magyar Nemzeti Bank jogszabálya, amely kötelezi a lakossági bankokat ATM-hálózatuk sűrítésére. Még akkor is, ha egy ATM üzemeltetése akár veszteséges is lehet.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában