Meghatározó pont

2023.02.14. 17:27

123 éves matuzsálem őrzi Dad múltját - stabil lábakon áll

Nyáron lesz 123 éve, hogy elültették Dadon a kislevelű hársfát, ám Sörfőzőné Kati szerint a fának ennél sokkal mélyebb gyökerei is vannak. Kétségtelen, ünnepi helyszín, amelynek árnyékában barátságok és szerelmek is szövődhettek.

Wágner Zsanett

A hárs a falu egyik éke a mai napig. Közelében nem egyszer megpihennek a dadiak, a turisták vagy az átutazók

Forrás: 24 Óra

Fotó: Flajsz Péter

Ő felel a tájházért, ezenkívül több mint 1560 darabból álló szappangyűjtemény büszke tulajdonosa. Tavalyi közbenjárására új betlehemi összeállítás került a katolikus templom mellé. Sörfőzőné Kati néniről van szó, aki lelkes összekötőként kiveszi részét a falu közösségi életéből és szívet-lelket melengető ötleteivel gyarapítja Dad mindennapjait. 

Nem csoda hát, hogy hozzá fordultunk, mikor a híres dadi hársról szerettünk volna fontos információkat gyűjteni.

– A 2000. év az államalapítás 1000 éves évfordulója jegyében telt el. Ennek tiszteletére ültették a kislevelű hársot körbe. Dad egyik dísze volt. Ékessége. A mai napig az  – mondta Kati néni, aki a fa ültetésének körülményeire is jól emlékezett. Hozzátette, hogy a fa árnyékában kapott helyet az esemény tiszteletére készíttetett emlékmű. Az ország nyilvántartásában tanúfaként szereplő hársfa mellett pedig pályázaton nyert kopjafát állítottak, melynek felirata: Árpád millenniumi hársfa 1896.

– A fa avatását tehát augusztus 19-én tartották. Így a mi hársfánk nem csak a megpihenni vágyóknak, hanem az augusztus 20-i ünneplőknek is nyugalmat és árnyat ad – árulta el lapunknak Kati néni néni, aki szerint az sem kizárt, hogy nagyszerű barátságok, de akár szerelmek is szövődtek a fa árnyékában. Az ünnepi mulatozásokon túl a fa további nemes feladatairól is mesélt. A hársfa került például a Pápai Református Kollégium 2007-ben megalakult Dadi Általános Iskolájának pecsétjére is.

Minden dadi ajtón bekopogtatott

Sörfőzőné Kati tavaly szeptemberben újabb projektnek látott neki. Mondhatnánk stílusosan, hogy újabb fába vágta fejszéjét. Nem volt rest minden dadi ajtón bekopogtatni, hogy lakossági összefogás árán tudja bővíteni a falu ünnepi előkészületeit. Betlehemi jászolra gondolt Máriával, Józseffel és a Kisjézussal, ami mellett jól elférne egy bárány és egy kos.
A gondolatot tettek követték és egy helyi vállalkozó segítségével elkészült a betlehemi ház, benne egy budapesti kegytárgyárusnak köszönhetően a figurák. Összesen 1 millió 100 ezer forintot gyűjtött össze, amelynek jelentős részét ő maga, a maradékot pedig Jordán Helga kopogtatta össze. Kati néni nagyon büszke a dadiakra, ezúton is köszöni szépen mindenkinek a segítséget. Itt azonban még nem értek véget a szépkorú tervei, az idén tovább szeretné bővíteni a kínálatot három pásztorral.

A hárs, ami idén nyáron lesz 123 éves, csaknem 25 méter magasan és büszkén áll a József Attila Kultúrotthon közelében. Törzskerülete 3 méter 52 centiméter. Ez azt jelenti, hogy három ember szükséges hozzá, ha át akarjuk ölelni a törzsét. Ezekre a paraméterekre szükség is volt a közelmúltban, hogy az erős szélviharok ne tudjanak súlyos kárt tenni a koros fában. – Szerencsére egy-két szárazabb ág tört le, elég stabil lábakon áll a dadi hárs. Nem volt ilyen szerencséjük az Erzsébet kertben ültetett fáknak. Azok is hársfák, de jóval fiatalabbak. Egyet tövestől kicsavart a szél, kettőt pedig ki kellett vágni – emlékezett vissza a tavalyi állapotokra a 83 esztendős Sörfőzőné Kati néni. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában