Nagy átverés

2023.01.12. 14:39

Vigyázat, csalók is kínálnak tűzifát - mutatjuk, melyik honlapról ne rendeljetek!

A Nébih és a Vérteserdő figyelmezteti a vásárlókat, hogy ne rendeljenek tűzifát a tuzifanagyker.hu-ról, és főleg ne utaljanak előre a számlaszámukra.

M. K.

Hatósági áron kínálnak Erdélyből származó tűzifát a tuzifanagyker.hu oldalon, az alacsony árért cserébe azonban előre utalást kérnek a vásárlóktól. A gondosan felépített, tartalmában is megnyerő oldal hiteles felület látszatát kelti, azon többek között ügyfélszolgálati idő, hírblokk, valamint részletes leírás is megtalálható. Gyanúra adhat azonban okot, hogy az EUTR nyilvántartási szám hiányzik.

Innen ne

Számos jelzés érkezett a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalhoz (Nébih) az elmúlt napokban, hogy a tuzifanagyker.hu oldalon hatósági áron hirdetett termékek végül nem jutnak el a vásárlókhoz. A hatóság felhívja a figyelmet, hogy ne rendeljenek fenti oldalról tűzifát, illetve semmiképp se utaljanak előre az 10300002-13367208-00014900 MKB Banknál vezetett számlaszámra.

A Nébih-nél tett bejelentések szerint a vásárlók a megrendelést követően részletes visszaigazolást, tételes számlának tűnő kimutatást, valamint egy (két hónapja bejegyzett céghez tartozó) számlaszámot kaptak. Az utalást követően azonban a terméket már egyikük sem vehette át.

A hivatal felhívja a lakosság figyelmét, hogy a 10300002-13367208-00014900 MKB Banknál vezetett számlaszámra ne utaljanak tűzifavásárlás érdekében, mert a beérkezett bejelentések alapján alapos a gyanú, hogy csalásra használják a számlaszámot. A részletes honlaptartalom és a fában gazdag Erdélyből történő szállításról szóló ígéret valósnak tűnik, amit az alacsony ár és a gondosan összeállított válaszok csak tovább erősítenek. Ebből is látszik, hogy a csalók egyre felkészültebbek, ezért csak a hirdető és a hirdetés tartalmának alapos ellenőrzése után döntsenek a tűzifavásárlás mellett.

– Tapasztalataink szerint is sajnos sokan, a legkülönfélébb módokon próbálkoznak a leendő vevők átverésével, kihasználva a tűzifa iránti megemelkedett keresletet – mondta érdeklődésünkre Boglári Zoltán, a Vérteserdő Zrt. kommunikációs vezetője.

– Felhívjuk arra a figyelmet, hogy csak az állami erdőgazdaságoktól, így például a Vérteserdőtől lehet maximált árú tűzifát vásárolni. Javasoljuk a nyilvános céginformációban az adatok és a NÉBIH honlapján az EUTR azonosító ellenőrzését a vásárlás előtt. Az állami erdőgazdaságoknál mindig hatóságilag ellenőrzött termelésekből származó, minőségi faanyaghoz lehet hozzájutni. Jelenleg a Vérteserdőnél a maximált árú tűzifa megvásárlására  – a regisztrációt követően – készpénzes, vagy kártyás befizetéssel van mód az erdészeti igazgatóságaink pénztáraiban. További részletekről a www.verteserdo.hu honlapon lehet tájékozódni – tájékoztatott Boglári Zoltán.

A Nébih szakembereinek jó tanácsai

  • Vásároljon ismert kereskedőtől, erdőgazdálkodótól, aki a Nébih-nél regisztrálta tevékenységét, így EUTR technikai azonosító számmal vagy erdőgazdálkodói kóddal rendelkezik.
  • A telephellyel, nyitvatartási idővel működő kereskedők megbízhatóbbak a csak tűzifa közvetítéssel foglalkozókkal szemben.
  • Minden hirdetésben fel kell tüntetni az EUTR azonosító számot. E nélkül érdemes más eladót keresni.
  • Ellenőrizze a EUTR azonosító számot a Nébih honlapján.
  • Ellenőrizze a telefonszámot a Nébih fekete listáján.
  • A közösségi médiában (Facebook stb.) megjelent hirdetések nagyon kockázatosak! A tűzifavásárlás nagy szakértelmet igényel, ezért ne a legolcsóbb ár alapján, hanem az eladó megbízhatósága, ismertsége, későbbi beazonosíthatósága alapján válasszon.
  • Tűzifát csak szállítójeggyel vegyen át! Lerakodás előtt alaposan nézze meg a kiszállított fát, ellenőrizze, hogy azt kapta-e, amit megrendelt, illetve ami az átadott iratokon (szállítójegy, számla, nyugta stb.) szerepel! 
  • Soha ne utaljon előre pénzt, főleg ismeretlen hirdetőknek!
  • Legyen nagyon óvatos, ha a hirdető az EUTR rendszerben regisztrált székhelyétől távol vagy az ország egész területére vállal szállítást. A magas fajlagos szállítási költség mellett a kereskedőnek nem éri meg kisebb mennyiséget messze vinni, az ilyen hirdetések legtöbbször csalóktól származnak!
  • Előre lehetőség szerint csak telephelyen, a kereskedő, erdőgazdálkodó pénztárában fizessen.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában