Oktatás

2023.01.24. 14:23

Közlekedj okosan az Edutus segítségével!

A digitális transzformáció és az új ipari forradalom a közlekedésben is változásokhoz vezet, eljött a Mobilitás 4.0 korszaka. Az Edutus Egyetemen induló Okos közlekedés című felnőttképzés célja a közlekedés jogi és szervezeti kereteinek bemutatását követően az intelligens mobilitáson alapuló technikák és ismeretek oktatása, az ITS rendszerekkel való megismerkedés, valamint a közlekedés modellezési és szimulációs módszereinek, a jövőbeli tervezés lehetőségeinek bemutatása.

M. K.

A képzés bemutatja a közlekedés jogi és szervezeti kereteit, a közlekedési infrastruktúra tervezését, a szállítási/közlekedési láncban a különböző közlekedési eszközök integrált elemzését adja, a személyszállításban pedig a szolgáltatók integrációját és az intermodalitását, az áruszállítást és a logisztikai láncot, a közlekedési infrastruktúra: gazdasági, társadalmi és regionális hatásait. 

Megismerteti az emberek és áruk mobilitását, elemzi az okokat és hatásokat. Szó lesz a kutatási technikákról a mobilitásban, a forgalomtechnika alapváltozóiról, a városi, nagyvárosi és városközi mobilitásról, a regionális tervezésről, valamint a nem gépesített szállítóeszközökről. A részvevők hallhatnak az intelligens mobilitásról, az észlelési, azonosítási és nyomkövetési technológiákról, a helymeghatározó és földrajzi helymeghatározó rendszerekről. 

Szóba kerül a képelemzés, a kommunikációs infrastruktúráka, a korlátozott és alacsony kibocsátású területekhez való hozzáférés szabályozása, a parkolás ellenőrzése, szabályozása, a közösségi közlekedés működését segítő rendszerek. 

Gyakorlati jártasságot biztosít a modellezési és szimulációs megközelítésekkel a jövőbeli mobilitás megtervezésében; a forgalmi torlódások előrejelzésében, megismerteti a hatékony utazás megosztási-rendszerben rejlő lehetőségeket – forgalmi torlódások csökkentése, az alacsonyabb károsanyag-kibocsátás – a rendszerek tervezését és modellezését. Az összóraszám 30, ebből 20 online, 10 pedig két napra elosztva Budapesten lesz, a Villányi út 11-13. szám alatt. A jelentkezési határidő január 30.

Elmélet és gyakorlat drónkezelőknek – A Pilóta-nélküli légijármű használat I. modul

A Pilóta-nélküli légijármű használat I. moduljában – februárra tervezik a képzést – a cél egy megfelelő általános elméleti és gyakorlati drónkezelői tudás alap biztosítása ahhoz, hogy a résztvevők haladó drón felhasználói kompetenciákkal rendelkezzenek a későbbiekben. A szokványos jogosítvány megszerzésén túl a drónalkalmazási lehetőségeket is bemutatják. A képzés naprakész drónkezelési ismereteket nyújt a résztvevőknek, akik megismerik a drónok alkalmazási lehetőségeit. Repülési gyakorlatra tesznek szert a résztvevők, és megismerik az üzemeltetéssel összefüggő jogi környezetet és üzemeltetési rendszereket. 

Az összóraszám 30, ebből 14 tanóra gyakorlati oktatás Mosonmagyaróváron, a Széchenyi István Egyetem Tangazdaságában, 16 óra az online képzés. Szintén január 30-áig lehet jelentkezni. 

A Pilóta-nélküli légijármű használat II. modul

A Pilóta-nélküli légijármű használat II. moduljában a cél emelt szintű tudás biztosítása drónkezelők számára. Nagy hangsúlyt fektetnek a megszokott elméleti oktatáson felül a drónkezelésre és gyakorlati képzésre. A résztvevők haladó drónkezelői ismeretekre tesznek szert, megismerik a drón ökoszisztémával kapcsolatos hazai és európai szabályozást. Képet kapnak a drón eszközök légi forgalom menedzsmentjének menetéről, az adatfeldolgozásról, és információt szereznek a speciális műveletekkel kapcsolatos műveleti engedélyek menetéről. Az óraszámok és a helyszínek azonosak az I. modulban leírtakkal.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában