A magyar kultúra napja

2023.01.22. 16:42

Rangos kulturális elismeréseket adtak át a Tulipános házban (fotók)

Murányi Ferenc vehette át Tatabánya Kultúrájáért Díjat és Palkovics Máriának ítélték oda a Krajcsirovits Henrik Művészeti Ösztöndíjat a magyar kultúra napja alkalmából Tatabányán, a Tulipános Házban megrendezett vasárnapi városi ünnepségen. A tavalyi díjazottnak, a tehetséges Fehér Enikő írónak megnyílt a verskiállítása és kötetét is bemutatta a rendezvényen.

Sugár Gabi

Murányi Ferenc, Szücsné Posztovics Ilona és Palkovics Mária a díjtadó után

Forrás: 24 Óra

Fotó: Novotni Ákos

Kétszáz éve fejezte be Kölcsey Ferenc a Himnuszt. A vers születésének emlékére szervezik meg ezen a napon a magyar kultúra napját, és kapnak nagyobb hangsúlyt országszerte a kulturális rendezvények. A Tulipános Házban megszervezett városi ünnepségen Szücsné Posztovics Ilona polgármester több jeles évfordulóra is felhívta a figyelmet január 22-én, vasárnap.

Madách Imre, Az ember tragédiája alkotója 1823. január 23-án született. Tizenkilenc nappal később, mint Petőfi Sándor, akinek az emlékéve tiszteletére számtalan program valósul meg hazánkban. A szabadságharc költőjéhez kapcsolódik a megyei könyvtár egyik féltve őrzött kiadványa, amely 1848-ból származik. Kisfilm számolt be erről, majd Fehér Enikő író, a Krajcsirovits-ösztöndíj tavalyi díjazottja számolt be az elmúlt év eredményeiről. Elkészült kötete mellett a verskiállítására is meghívta a résztvevőket.

Kultúra napja Tatabánya Tulipános ház
Bárdos Lajos Vegyeskar és a Kodály Zoltán Általános Iskola növendékei közösen adták elő a díjazott Murányi Ferenc egyik alkotását, a Fohász Tatabányáért című művet
Fotós: Novotni Ákos / Forrás:  24 Óra

Az idén Palkovics Mária vehette át az ösztöndíjat, aki a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen végzett tavaly klasszikus orgona előadóművészként. A tehetség 2019-ben országos versenyen első helyezést ért el, jelenleg is az alsógallai templom orgonistája.

Az ösztöndíj éve alatt Max Reger és Johann Sebastian Bach műveinek kapcsolatával szeretne foglalkozni, orgonaátiratot készíteni, s azt később bemutatni a nagyközönségnek. Tervezi, hogy részt vesz a Litvániában megrendezendő YIX. Nemzetközi Orgonaversenyen, és ehhez is segítséget nyújt számára a művészeti ösztöndíj. 

A Tatabánya Kultúrájáért Díjat Murányi Ferenc kapta. A pedagógus kultúrában jártas generációk sokaságát nevelte ki, és helyi kötődésű szerzeményeket írt. 

Egy termékeny életút

Murányi Ferenc alapítója volt a Kodály Zoltán Ének-Zene Tagozatos Általános Iskolának, melyet évtizedekig vezetett. Tanított és karnagyként fiúkórust vezetett az iskolában – hangzott el a méltatásban.
A Tatabányai Bányász Vegyeskar szakmai vezetőjeként biztosította a város rendezvényeinek kulturális hátterét. Jelenleg a Tatabányai Bányász Vegyeskar tagjaiból létrejött Bárdos Vegyeskar kulturális értékközvetítő munkájában vesz részt. A kart működtető alapítványnak alapítója, a kórus szakmai munkáját szólamvezetőjeként és karnagyként is segíti. 
Zeneszerzői munkásságának köszönhetően a vegyeskórus repertoárja több helyi kötődésű  szerzeménnyel gazdagodott, mint a Szent Borbála mise vagy a Fohász Tatabányáért.

A programban közreműködött Király Attila és Figeczky Bence, a Jászai Mari Színház színésze, valamint a Kodály Zoltán Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola csengettyűsei, és az intézmény növendékeinek kórusa, valamint a Tatabányai Bányász Táncegyüttes tagjai.

A rendezvény emlékezetes pillanata volt, amikor az iskola énekkarra a Bárdos Lajos Vegyeskarral közösen adta elő a díjazott Murányi Ferenc egyik alkotását, a Fohász Tatabányáért című művet.

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában