Mi lesz ott?

2023.01.24. 17:33

Fotókon a bontás: eltűnik Tatabányáról a Napsugár áruház

Számos funkciója volt korábban. Az évek óta gazdátlanul álló épület állapota olyan mértékben leromlott, hogy mostanra már menthetetlenné vált. 

Kemma.hu

Várhatóan január végéig elbontják az egykori Napsugár Áruházat, amelynek épülete bányakórháznak épült. Az 1900-as évek elején ez volt a város első gyógyító intézménye.

Forrás: 24 Óra

Fotó: F.P.

Bontják a volt Napsugár Áruházat Tatabányán, a Gál lakótelepen. A hírt több tatabányai közösségi oldal mellett Renczes Dávid, a településrész önkormányzati képviselője is megerősítette közösségi oldalán.

A bejegyzésből kiderül, hogy a képviselő felvette a kapcsolatot a tulajdonos Spar Magyarország Kft. képviselőivel, akik elmondták: a tervezett bontási munkálatokat várhatóan január végéig befejezik. A terület hasznosításával kapcsolatosan azonban még nem született döntés a cégen belül.

A városban lakók egy részének szép emlékei vannak az épülettel kapcsolatban. Sokan sajnálják a bontást, ám az évek óta gazdátlanul álló épület állapota olyan mértékben leromlott, hogy mostanra már menthetetlenné vált. 

Számos funkciója volt
Tatabánya-Óvárosban a Napsugár Áruház eredeti épülete 1899-ben (egyes források szerint 1900-ban) épült, és 1912-ig dr. Szabó Ignác vezetésével az első bányakórháznak adott otthont. Az először még 14 ággyal és egy orvossal működtetett kórház az évek során személyi állományát és felszereltségét tekintve is bővült, 1908-ban pedig már 48 ágy várta a betegeket. 
Később több intézmény, szervezet, sőt kereskedelmi egység is működött itt. A Napsugár Áruház 1962. március 1-jén nyílt, majd 1981. márciusától Olcsó Áruk Boltja üzemelt az épületben. Privatizálták 1993-ban, s ezt követően különféle üzletek otthona lett (kínai bolt, DM).

A bejegyzésből kiderült, hogy az elmúlt években többször figyelmeztették az elhagyatott ingatlanok tulajdonosait: tartsák rendben az ingatlanokat, próbálják hasznosítani őket. Így jártak el a volt Napsugár Áruház tekintetében is, s most úgy tűnik, hogy a balesetveszélyes épület lebontása megtörténik, s tán arra is lehetőség nyílik, hogy a terület önkormányzati tulajdonba kerüljön. 

– Amennyiben az eladás mellett dönt a tulajdonos, javasolni fogom a városnak a terület megvételét, hogy az említett helyszín csak olyan funkciót kaphasson, amit az itt élők is támogatnak – zárta sorait a képviselő.

Több vélemény is megfogalmazódott a bejegyzés kapcsán. Volt, aki termelői piac kialakítását javasolta, de akadtak olyanok is, akik felvetették a közelben lévő egykori Zsdánov és a csarnok hasznosítását is.

A két létesítményke ugyanaz a tulajdonosa, s ekkora terület megvásárlására az önkormányzatnak egyelőre nincs lehetősége – írta válaszában a képviselő. Hozzátette: a piac sokszor felmerül igényként a város más részein is, ám a vállalkozók kevésbé lelkesek.

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában