Régi könyvek

2023.01.22. 12:08

Együttműködik az országos és a megyei könyvtár Tatabányán

Méltó helyet kaptak a muzeális könyvtári dokumentumok az új könyvtárépületben. A tatabányai bibliotéka külön részében, kiváló körülmények között kutatható a régikönyves állomány.

Sugár Gabi

Farkas Gábor Farkas és Horváth Géza a régi könyvek között

Fotó: Sugár Gabi

Dr. Farkas Gábor Farkas, az Országos Széchényi Könyvtár régi magyar nyomtatványok tárának, és a muzeális könyvtári dokumentumok nyilvántartó irodájának vezetője, valamint Tóth Péter, az intézmény munkatársa volt nemrégiben a József Attila Megyei és Városi Könyvtár vendége. 

A szakmai találkozó során áttekintették az érintett dokumentumokkal kapcsolatos szabályzatokat, és természetesen a kincsek jövőjéről is egyeztettek. Dr. Horváth Géza, a megyei könyvtár munkatársa elmondta: az 1711 előtti dokumentumok értékbecslésében és a digitalizálásban is segítséget kap az intézmény az országos könyvtártól. Előbbire az érték-biztosítás miatt van szükség, míg a digitalizálás a kutathatóság, a nyilvántartás miatt is fontos. Országosan 260-270 hasonló gyűjtemény működik. 

A tatabányai könyvtárban 1250-nél is több muzeális dokumentumot őriznek, melyek szükség szerinti restaurálása, illetve a gyarapítás, a digitalizálás folyamatos munkát igényel. A legrégebben íródott mű egy 1515-ös dokumentum, Csanádi Albert pálos szerzetes két himnuszát tartalmazza, amely háromszáz évi lappangás után az 1800-as években került nyomdába. A könyvek közül pedig egy 17. századi egyházi mű a gyűjtemény legidősebb darabja. 

A legújabb különlegesség egy imádságos könyv

A könyvtár legújabb különlegessége az 1828-ban Komáromban nyomtatott imádságos könyv. A kötet szerzője, Martin von Cochem kapucinus szerzetes (1634-1712), aki Gertrudis és Mechtildis, a két 13. században élt szűz imáit gyűjtötte össze. Jelenleg restaurálják a kötetet.

A József Attila Megyei és Városi Könyvtár „kincstárából” hónapról hónapra bemutatnak a szakemberek egy-egy érdekességet, különlegességet. Az idei első darab egy 1848-as röplap, amely nem csak a 12 pontot, de a március 15-i forradalmi események mozzanatait is rögzíti. Az eredeti dokumentumot a Petőfi Emlékév kapcsán a Magyar Kultúra Napja alkalmából vasárnap a tatabányai városi ünnepségen, a nagyközönség számára pedig az online felületeken mutatja be egy film. 

Februárban a Mindenes gyűjtemény sajátos feldolgozása kerül a nagyközönség elé – amely nyelvezetével, az 1700-as évek praktikáival igazi csemege lesz az olvasók számára. Márciusban pedig a 17. századi imádságos könyv kerül sorra. Helyi vonatkozása is van, hiszen komáromi nyomda terméke, melyről az antikváriumi felbukkanásáig nagyon keveset lehetett tudni, pedig több kiadást is megélt. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában