Fejlesztés

2022.12.22. 14:59

Záportározó létesült Dadon

Százmillió forint európai uniós, vissza nem térítendő támogatás segítségével a községben egy, a település csapadékvíz-elvezető rendszeréhez kapcsolódó záportározót alakítottak ki.

Petrik József

Forrás: Shutterstock

Fotó: Gabriela Tulian

A jelenleg működő vízelvezető rendszer a meglevő belterületi átereszek szűkös kapacitása miatt nagy vizek levezetésére alkalmatlan. Ezt oldja meg a jelenlegi projektben megvalósítandó záportározó. A záportározó az előző években rendszeresen árvízkárt szenvedett térségének a védelmét szolgálja.

A mintegy kilenc hektáros védendő belterület, a Petőfi és a Kossuth utcák által határolt családi házas és intézményi által beépített övezet mélypontján helyezkedik el, az Ivó ér környékén. Az elmúlt időszakban általában 3 évente történt vis maior esemény, amely a közlekedő utak és a vízelvezető rendszerekben és az ingatlanokban is jelentős károkat okozott.

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében megépített záportározó, a tározási időszak után kaszálóként hasznosítható. A terep adottságait kihasználva, részben bevágásban, részben töltésépítéssel kialakított egy hektár igénybevételével, méretezett szabad kifolyással oldják meg. 

A méretezési értéket meghaladó csapadék esetére ár-apaszó műtárgyat létesítettek, hordalékfogó ráccsal. A csapadékvíz elvezetése az Ivó-ér, Dadi-vízfolyás, Által-ér, Duna végső befogadó rendszerben történik. 

A 100 milliós uniós támogatás segítségével létrejött fejlesztés eredményeként megszűnt a belterületi létesítmények veszélyeztetettsége, javult az életminőség.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában