Kiállítás

2022.12.07. 21:55

Utazó múzeum érkezett tatabányai iskolákhoz - Hány évezred fér fel egy buszra?

A Tatabányai Múzeum munkatársai arra vállalkoztak, hogy a kétnapos program keretében helyi középiskolásoknak szállítják ki legérdekesebb helytörténeti vonatkozású műtárgyaik másolatát – adta hírül a Tatabányai Múzeum közösségi oldalán. 

S.G.

Kisné Cseh Julianna (balra) mutatja a tárgyakat a fiataloknak

Forrás: 24 Óra

Fotó: Beküldött

Különleges utasai voltak a közelmúltban egy tatabányai villanybusznak: a kőkorszaki eszközök mellett békésen üldögéltek a honfoglalók cserepei, a romantika korából származó fűző, vagy épp a hatvanas évek kisbőröndjében megbúvó mikrotörténelem. 

A Bárdos László Gimnázium, egy nappal később pedig a TSZC Kereskedelmi, Vendéglátó és Idegenforgalmi Technikum és Szakképző Iskola elé gördült be a Tatabányai Múzeum kiállítása. Pál Gabriella múzeumigazgató elmondta, hogy a gyerekek pozitívan fogadták a múzeum érkezését, a tárgyak mögött rejlő emberi történetek iránt nagy érdeklődést tanúsítottak.
-A középiskolás korosztály elérése évek óta nagy kihívás a múzeumok számára. Régóta dédelgetett álmunk vált valóra azzal, hogy a Tatabányai Múzeum mozgásba hozhatta tárgyait, és az autóbuszon berendezett kiállítást bemutathatta a tanulóknak – fogalmazott a múzeum igazgatója. 

-A tárlat arra hívta fel a figyelmet, hogy mennyire különleges a hely, ahol élünk. A régészeti témák mellett a 19-20. század fordulójának identitásváltására helyeztük a hangsúlyt, arra, ahogy a hagyományos, paraszti kultúrát felváltotta az iparosodó, városias életmód. Elsősorban az erre az alkalomra gyártott, kézbe fogható műtárgymásolatok segítségével mutattuk be a különféle eszközök készítésének és használatának fortélyait. A rendhagyó alkalmi kiállítótér tudástára mellett a gyerekek kipróbálhatták VR-szemüveggel a múzeum hulladékgyűjtő alkalmazását, illetve a nemrég elkészült MúltApp várostörténeti applikációt is. 

Az utazó múzeum sikere miatt a Tatabányai Múzeum már tervezi a folytatást. A program az Európai Unió támogatásával, a „Nekem szülőhazám” című projekt keretében valósult meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában