Szlovák Ház

2022.12.02. 18:07

Posztumusz Nemzetiségünkért díjat kapott Izingné Pruzsina Rózsa

A megyei szlovák önkormányzat idei utolsó ünnepélyes testületi ülését tartották a bánhidai Szlovák Házban. A rendezvényen részt vett az Országos Szlovák Önkormányzat elnöke, Hollerné Racskó Erzsébetet, aki posztumusz kitüntetést adott át Izingné Pruzsina Rózsa, a helyi szlovák nemzetiségi hagyományok őrzése érdekében végzett elévülhetetlen munkájáért.

Sugár Gabi

Hollerné Racskó Erzsébet adta át a díjat Izingé Pruzsina Rózsa férjének, Izing Simonnak

Forrás: 24 Óra

Fotó: Flajsz Péter

Szabó Istvánné megyei elnök köszöntötte  megyei szlovák önkormányzat idei utolsó testületi ülésén megjelenteket. Az Országos Szlovák Önkormányzat által alapított Nemzetiségünkért díját minden évben nyáron, az országos szervezet közgyűlésén, a magyarországi szlovákok napján szokták átadni. A család azonban akkor nem tudott részt venni az eseményen, ezért nyújtották át most az elismerést az áprilisban elhunyt Izingné Pruzsina Rózsa férjének.

Hollerné Racskó Erzsébet szlovákul és magyarul is felolvasta a méltatást, amely felvillantotta Izingé Pruzsina Rózsa életének fontosabb állomásait. A főiskola után a Puskin Művelődési Házban kezdett dolgozni, később az intézmény igazgatójaként tevékenykedett húsz éven át. A helyi szlovák nemzetiségi önkormányzat alapítója volt, a Magyarországi Szlovákok Kulturális Intézetének regionális vezetője, és az országos önkormányzat tagja. Tatabánya szlovák hagyományainak felkutatásában elévülhetetlen érdemei voltak. Nevéhez fűződik a Szlovák Ház alapítása és az ott fellelhető tárgyak összegyűjtése.

Izingné Pruzsina Rózsa posztumusz kitüntetését férje, Izing Simon vette át. A megható eseményen részt vettek fiaik, dr. Izing Simon és Izing András. Az átadás után a szlovák nemzetiségi énekkar kis műsorral emlékezett Izingné Pruzsina Rózsára.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában