Finom falatok

2022.12.22. 16:11

Mi kerüljön az ünnepi asztalra?

Szenteste, Ádám és Éva napján nem szabad húst enni, ebédre savanyú bableves, estére halászlé készül. Az éjféli mise után pedig már jöhet a töltöttkáposzta. A tardosi Vízvári Katalin elmondta, ő milyen karácsonyi menükkel készül az ünnepekre.

Goletz-Deák Viktória

Forrás: 24 Óra

Fotó: Novotni Ákos

A konyhába belépve már érezni a mézeskalács finom illatát, az ínycsiklandozó sütemények már a pulton hűlnek. Bár még nem száradtak meg rendesen látszik, hogy pár darabnak már lábakélt. 

A tűzhelyen pedig már készül a bejgli tölteléke. Vízvári Katalin már lázasan készül a karácsonyra, amit lehet előre elkészít. Mint mondta: nagyon szerencsésnek érzi magát, mert mindkét gyermeke a faluban él, így mindig együtt tudják tölteni az ünnepeket. A Kemma.hu-nak arról mesélt, hogy náluk mik a hagyományos karácsonyi ételek. Illetve, hogy melyik nap mit is szabad, vagy kell enni. 

- Szenteste, Ádám és Éva napján böjt van, ilyenkor nem eszünk húst. Ekkor nálunk a savanyú bableves van ebédre tejjel behabarva egy kis ecettel, megpirított vékonyan kiflikarikákkal. Ebédre készül a halászlé, az éjféli mise utánra pedig a töltöttkáposzta. mert mire hazaérünk a templomból a papa bizony már jócskán megéhezik - sorolja a menüt a nyugdíjas háziasszony. A maradékokat nyugodtan le lehet fagyasztani, és akár 4 hét múlva is tökéletes ebéd lehet belőlük. 

A tardosi Vízvári Katalin elmondta, ő milyen karácsonyi menükkel készül az ünnepekre
Fotós: Novotni Ákos / Forrás: 24 Óra

- Karácsony első napján jön a húsleves. Édesanyámtól úgy tanultam, hogy a levesbe belefőzöm az egész töltöttcsirkét. Mielőtt teljesen megfőne a hús kiveszem, bekenem olajjal és megsózom, aztán beteszem a sütőbe, hogy ropogósra süljön - árulta el Katalin a húslevese titkát. 

Hozzátette, hogy náluk főleg a töltelék fogy paradicsomszósszal, így a maradék húsból pástétomot csinál: ledarálja a húst, ízlés szerint fűszerezi, tesz hozzá fokhagymát, hagymát. Kenyérre kenve nagyon finom akár két étkezés között is, vagy uzsonnának. A megmaradt húslevest pedig leszűri, és elteszi a mélyhűtőbe. Alapléként később tökéletes lesz. 

- Ekkor készül a sült kacsacomb is, ami a papa feladata. Ő forgatja, locsolja, mindig nagyon finom lesz. A hozzávaló dinszteltkáposztát viszont már én készítem. És természetesen a rántotthús sem maradhat el az ünnepi menüből - magyarázta Katalin. Karácsony másnapján legtöbbször elfogy minden maradék. Az ünnepek között pedig már készül a kocsonya.

A tardosi Vízvári Katalin elmondta, ő milyen karácsonyi menükkel készül az ünnepekre
Fotós: Novotni Ákos / Forrás: 24 Óra

- Nálunk nem szeretik a gyökérzöldségeket, de az íze miatt belefőzöm a kocsonyába. Miután megpuhultak kiveszem, összepaszírozom, előveszem a mélyhűtőből az eltett alaplevet és készítek belőle egy vadast - tanácsolta. Szilveszterre nem készül külön menü, de az újév első napjáról nem maradhat el a lencseleves, vagy lencsefőzelék, mellé pedig a sült oldalas. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában