Árak

2022.12.21. 17:30

Megyei körképünk szerint továbbra is pontyból lesz a legtöbb ünnepi menü

Néhány száz forintos árkülönbséggel lehet megvásárolni az idén a karácsony egyik hagyományos alapanyagát, a halat, megyénk árusainál. Leginkább a ponty fogy, aminek kilónkénti ára 1800 és 2200 között mozog.

Wágner Zsanett

Sok család asztalán karácsonykor továbbra is a hal a fő fogás

Forrás: 24 Óra

Fotó: Flajsz Péter

– Még mindig alacsony, de folyamatosan nő a hazai halfogyasztás – mondta Torma Tivadar, a megyeszékhelyi Galambász-tó egyik üzemeltetője. A számok is jól bizonyítják az állítást: az idén 600 kilogramm pontyot és 100 kilogramm harcsát, ugyanennyi amurt és 50 kilogramm kárászt lehet náluk vásárolni.

Épp időben érkeztünk. Nagy volt a sürgés-forgás a tó elkerített medrénél, szemlátomást készültek a munkatársak a várható ünnepi rohamra. – Látja, itt nálunk mindenki megtalálja a karácsonyi asztalra valót – mutat Tivadar a rakománnyal teli teherautóra, ami további uszonyosokat szállított a szomszédos Bicskéről és aminek szép pikkelyes utasait vizes csúszkán engedik további útjukra.

Náluk a ponty kilója 2200 forint, a harcsa 4890, a kárász 1450, az amúr pedig 2200-ba kerül. Portálunknak elmondták, nagy szükség volt a telepítésre, mert az idén egyedül náluk lehet élőhalat vásárolni a korábbi tatabányai kínálattal ellentétben. Az eddig megszokott bevásárlóközpontnál, a Tesco parkolójában is érdeklődtünk, de hűlt helyüket találtuk az árusoknak. 

Oroszlányban szintén elmaradt a halárusítás. Úgy tudjuk, mindkét helyszínen a komáromi Bocska-tó halait árulják, itt azonban az idén kevés volt a hal és nem tudtak távolabbi városokba „termelni”, maradtak helyben. Komáromban kedvezőbb 1890 a ponty kilónkénti ára, miként az amúré is. Busát is árulnak 1100-ért, harcsát 3990-ért, valamint csukát 3990 forintos áron.

Tata is felkészült az ünnepekre. A Várároknál lehet vásárolni a hagyományos ünnepi alapanyagból. Néhány száz forintos árkülönbözettel a tatabányaihoz képest, de pontyot (2400), szürkeharcsát (5000) és amurt (2200) kínálnak. A helyszínen fagyasztott kopoltyúsok is kaphatóak: fogasfilé (8500), egész süllő (6000), pisztráng (3000). Az élőhal kínálat kapható jégágyon is: szürkeharcsa (9900), pontyfilé (6000), ikra (1100) és haltej (1300) is jár mellé, amennyiben halászlé lesz a karácsonyi vacsora.

Becslések szerint a haltermelők karácsonykor értékesítik a tejes éves étkezési mennyiség 40 százalékát, egyes nagy haltermelők esetében pedig akár az éves forgalom 60-70 százalékát is kiteszi ilyenkor haleladás.

Egyre több halat fogyasztunk
Az egy főre jutó halfogyasztás az elmúlt években folyamatosan nőtt. Ez az érték 2013-ban, a Magyar Halgazdálkodási Operatív Program (MAHOP) számításai szerint 5,4 kilogrammot tett ki, 2021-re már 6,5 kilogrammra emelkedett, ami 20 százalékos növekedés. A számok ugyan beszédesek, európai összevetésben azonban a magyar halfogyasztás továbbra is alacsony. A hazai haltermelésen és a hazai termelési halak fogyasztásán belül a ponty a meghatározó faj, a második az afrikai harcsa. A ponty kilója 1800 és 2200 forint között alakul ebben az évben. A nagyobb értékű halak közül harcsából fedezni fogja a kínálat a hazai igényeket, süllőből és csukából valamennyivel kevesebb kerülhet piacra a megszokottnál.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában