Kerek évforduló

2022.12.03. 20:54

Harminc éve alakult a Nagy Imre Társaság, Tatabányán tartották a jubileumi ünnepségüket

A mintegy 350 taggal működő társaság a felújított Tulipános Házban emlékezett meg a mártírhalált halt miniszterelnök, Nagy Imre hagyatékáról és az elmúlt évtizedekről.

Sugár Gabi

Az elismerésben részesülők egy csoportja. Balról: Takács Péter, Szalkainé Csizmadia Gyöngyi és Ormai István

Forrás: 24 Óra

Fotó: Novotni Ákos

Három évtizeddel ezelőtt alakult meg Óbudán a Nagy Imre Társaság hetvenkét taggal, köztük Magyarország egykori miniszterelnökének lányával, Nagy Erzsébettel. Az ünnepi alkalomra az ország különböző pontjáról érkeztek a tagszervezetek vezetői és képviselői a közelmúltban gyönyörűen felújított Tulipános Házba, ahol a helyi szervezet vezetője, Sáradi Ibolya köszöntötte a vendégeket. Ünnepi összejövetelen emlékezett a jelenleg 12 szervezettel és mintegy 350 taggal működő társaság az elmúlt évtizedekre.

Közreműködött a Tatabányai Bányász Öregtáncos Együttes
Közreműködött a Tatabányai Bányász Öregtáncos Együttes
Fotós: Novotni Ákos / Forrás: 24 Óra

Szücsné Posztovics Ilona polgármester Gyüszi Lászlót, egykori tanárt, helytörténészt idézte, aki 1956-ban újságíróként dolgozott. A kiválóság érdemeinek elismeréseként Bánhidán emléktáblát is avattak. A polgármester hozzátette: Nagy Imre sorsdöntő szerepet vállalt egy rendkívül nehéz helyzetben, s tudta, miként lehetne megőrizni a békét.

 Mink András történész előadást is tartott
 Mink András történész előadást is tartott
Fotós: Novotni Ákos / Forrás: 24 Óra

A programon tolmácsolták az egyik legidősebb, a 101 éves Földvári Rudolf üdvözletét is, majd Balahó Zoltán, a szervezet országos elnöke nyitotta meg az ünnepi programot. A történész-muzeológus, a Magyar Nemzeti Múzeum főmuzeológusa kiemelte az alapító okiratban szereplő máig is kiemelten fontos pontokat, majd az 1956-os események kapcsán a családját érintő személyes, tatabányai érintettségéről szólt. 

Elismerések
Emlékplakettet vehetett át Szücsné Posztovics Ilona polgármester; Ormai István, az országos szervezet elnökségi tagja; Szalkainé Csizmadia Gyöngyi, a főváros és környéki szervezet elnöke, országos elnökségi tag. Doszpoly Orsolya, a miskolci szervezet elnöke betegség miatt később veszi át a díjat. Emléklapot kapott Pozsárné Tóth Gyöngyi, a főváros és környéke szervezettől; Prait Emese, a kaposvári; Deli Edit a debreceni, valamint Takács Péter, a tatabányai szervezet tagja.

Ezt követően Mink András történész tartott előadást „Nagy Imre felejtés – Nagy Imre emlékezetének alakulása a rendszerváltás után címmel, majd a Tatabányai Bányász Öregtáncos Együttese lépett a színpadra. Vers következett, majd vetített képes prezentáció után elismeréseket adtak át. Pezsgővel köszöntötték a három évtizedes múlttal rendelkező szervezetet, majd vacsora és zenés est következett.

A Tulipános Házban tartotta a Nagy Imre Társaság ünnepi ülését
A Tulipános Házban tartotta a Nagy Imre Társaság ünnepi ülését
Fotós: Novotni Ákos / Forrás: 24 Óra


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában