Karrier

2022.12.23. 14:00

Garantált a siker a karácsonyi asztalnál, ha a héregi cukrász receptjéből sütsz! - fotók

Bögre szélére helyezhető mini mézeskalács házikó, almapüré alapú négercsók, vagy pillecukorfagyi és bejgli. Major Szilvia héregi cukrász, őstermelő mesélt az ünnepek előtt varázslatos vállalkozásának indulásáról, és a múltat idéző ízekről. Szilvia egy receptet is megosztott olvasóinkkal.

Sugár Gabi

Major Szilvia

Forrás: 24 Óra

Fotó: beküldött

A Gördülő Kosár Termelői Piacán találkoztunk először. A pult mögött álló mosolygós hölgy kezében egy hihetetlen kreációt tartott: pillecukor csokrot. A pultján pedig illatos, színes, és finom sütemények sorakoztak. Gondosan becsomagolva, kis ajándékkártyákkal. Elállt a szavam, amikor rájöttem, hogy ezek is ehetőek.

A héregi Rácz Majorság már egy éve hangzik ismerősen a gasztronómia szerelmesei számára. Szilvia akkor kezdte férje, Rácz András mellett felépíteni gyermekkori álmát.

– Évekig Pesten, a nagymamámnál laktunk. Volt egy varázslatos piros könyvecskéje, tele képekkel, s ez már három évesen teljesen megbabonázott. Tíz évesen pedig már saját példánnyal is rendelkeztem, s imakönyvemmé vált Váncza: A mi süteményes könyvünk. Elbűvölt a békebeli ízeket felvonultató receptgyűjtemény. Innen indult a sütés szeretete, s a hagyományos alapanyagok tisztelete.

Vaníliás kuglóf Szilvia ajánlásával
10 dkg vajat/zsírt, 2-3 egész tojással, 12 dkg cukorral 30 dkg liszttel 1 cs sütőporral fokozatosan jól kikeverünk. 2,5 dl tejet adunk hozzá. Majd 5 dkg mazsolát, 1/2 cs vaníliás cukrot 1/2 citrom héját öntünk bele, összekeverjük, vajjal kikent és zsemlemorzsával szórt formába öntve sütőbe tesszük. tálaláskor porcukorral hintjük. Jó étvágyat!

Nem volt kérdés, hogy cukrász lesz. Elvégezte az iskolát, kiváló mesterei voltak. Ahová csak lehetett próbált eljutni, hogy magába szívja a tudást. A szakmai kamara pártolótagjaként járt nagyon sok különleges helyen, ahol nemcsak az ízek harmóniájának elsajátítását, hanem a hagyományos eszközök, és gépek működésének elvét is elleshette. S közben folyamatosan ismerkedett a régi szakácskönyvvel, s próbálgatta, hogy miként lehet továbbgondolni a régi ízeket, hogy azok egyszerre emlékeztessék a múltra és kápráztassanak el a kóstolót.

Major Szilvia héregi cukrász, őstermelő mesélt az ünnepek előtt varázslatos vállalkozásának indulásáról, és a múltat idéző ízekről. Szilvia egy receptet is megosztott olvasóinkkal.
Különleges finomságokat alkot a héregi cukrász

Saját otthonukat és kertjüket is szépítették. Tyúkokat is tartanak, van sok gyümölcsfájuk, így az alap a kiváló sütemények készítéséhez már adott volt, amikor egy éve úgy határoztak férjével, hogy őstermelőként elindítják a vállalkozásukat.

- Gyűjtöttem minden régi eszközt, amely a cukrászattal kapcsolatos. A nyújtófám is több mint száz éves. Imádok vele sütni, valahogy összekapcsolódik a múlt, a jelen, és a jövő, s mindez a vásárlók örömére. Van olyan terméke, amely a közelben előállított ősbúzából, az alakorból készül.

Húsznál is több finomságot készít
A régi lakodalmakat idézik az aprósüteményei: a lakodalmas barack, a linzer, a kókuszkocka, a különböző islerek, amelyek természetesen a saját készítésű lekvárral készülnek. Tavaly 5-6 -féle termékkel indult. Ma már húsz felett van a finomságok száma. Nuss stangli, sós rúd, ütőfás mézeskalács, négercsókok. Kilencféle kekszet készít: körömvirágszirmos, levendulás, kakaóbab-töretes, homoktövis maghéjörleményes is nagy kedvenc, de nagy sláger a sajtos tallér is. Isteni az íze a cseresznyés vagy meggyes zabpitének, s sokak ünnepi asztalára kerül a gesztenyés, diós, mákos bejgli. Mézeskalácsok tucatjait, karácsonyi díszként habcsók gombát, s olyan csomagot is készített, amelyben férfiak számára forralt boros alap is rendelkezésre áll. A vaníliás kifli pedig attól lesz omlósabb, hogy rizslisztet is tesz bele.

Folyamatosan képezi magát. Legutóbb egy olyan tanfolyamon vett részt, ahol kitanulta a pillecukor készítését, és annak alkalmazási lehetőségeit. Ennek eredménye lett a gyönyörű pillecukor csokor is, no meg a téli fagyi, és a négercsók… és még sorolhatnánk.

Vendégeit, vásárlóit is biztatja, hogy töltsenek minél több időt a konyhában. Nemrégiben egy játékot is hirdettek közösségi oldalukon: aki kóstolót visz neki a süteményéből, az januárban nyerhet egy több ezer forintos vásárlási lehetőséget a termékeiből.

– A sütés összehozza az embereket. Éppen ezért lenne jó, ha minél többen próbálkoznának otthon igazi hazai receptekkel. A tésztának ugyanis lelke van: minél többen gyúrják, annál finomabb lesz. A sütés tulajdonképpen egy szeretet nyelv: szer-etet. A benne lévő munka is érték. Sokszor hallom is vevőktől, hogy a süteményeim az otthon ízét, a nagymama vagy édesanyjuk konyháját idézi.

Major Szilvia héregi cukrász, őstermelő mesélt az ünnepek előtt varázslatos vállalkozásának indulásáról, és a múltat idéző ízekről. Szilvia egy receptet is megosztott olvasóinkkal.
Szilvia szenvedélye a munkája

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában