Mérések

2022.12.02. 07:00

Friss adatok: Tatabánya szennyvize változatlan Covid-helyzetet mutat

A Nemzeti Népegészségügyi Központ 47. heti mérési adatai szerint az ország szennyvízben mért SARS-CoV-2 örökítőanyag koncentrációja ismét stagnál.

Kemma.hu

Forrás: Shutterstock

A Nemzeti Népegészségügyi Központ tájékoztatása szerint a vizsgált városok többségét stagnáló tendencia jellemzi, emelkedés Egerben és Nyíregyházán látható, míg csökkenés a Budapest környéki agglomerációs települések közös mintájában (Tököl, Biatorbágy, Szigetszentmiklós, Budakeszi, Százhalombatta), valamint Pécsett, Szekszárdon, Szolnokon, Szombathelyen és Veszprémben figyelhető meg. A SARS-CoV-2 örökítőanyag koncentrációja három településen a mérsékelt, míg 19 mintavételi helyen az emelkedett tartományba esik. Tatabánya szennyvízében a Covid-koncentráció emelkedett és stagnáló tendenciát mutat.

Forrás: NNK

A vírus örökítőanyagát nem csak a tünetekkel rendelkező, hanem a tünetmentes fertőzöttek, illetve az újonnan fertőződött, tüneteket még nem mutató betegek is ürítik. A szennyvízben észlelhető vírus örökítőanyag mennyisége az adott szennyvíztisztító telep által ellátott lakosság fertőzöttségével van összefüggésben.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában