Adventi ajándék

2022.12.19. 15:15

Csodás összefogással került új kupola a héregi református templomra +videó

A tizenkét méteres rézlemezzel borított felépítmény költségét hatalmas összefogással gyűjtötték össze, s hihetetlen szakértelemmel emelték a helyére.

Sugár Gabi

Forrás: 24 Óra

Fotó: Novotni Ákos

Gyönyörű adventi ajándék volt a héregi református egyházközség számra, hogy aranyvasárnap után, még Szentese előtt a helyére kerülhetett a templom újjáépített kupolája. Kiérkezésünkkor már leemelték a beázást megakadályozó ideiglenes tetőt, amely májusban került a torony tetejére. 

Óriási daru állt az épület mellett, s az udvaron a szakemberek rögzítették a hevedereket, hogy magasba emeljék a rézlemezzel beborított, tizenkét méteres kupolát, amelynek tetején az 1,8 méteres csúcsdíszt egy helyi vállalkozó készítette. 

Miközben lélegzet visszafojtva figyeltük a kötélen táncoló Ócsai Sándor ráckevei vállalkozót, amint éppen magabiztosan irányítja a daru kezelőjét, s csapatát, az utca másik oldalán a terített vendégasztal mellett álló házigazdák meleg teát és frissen sütött pogácsát, süteményeket kínáltak. Néhányan kosárkával is járták a templom környékét, s amikor két lábbal a földön állt a mester, két határozott utasítás között kortyolt a forró teából. 

Mikor elkészült a rögzítés, a toronyépítő dinasztia tagjai összeálltak, készült egy közös fotó, ahol a család feje, a legidősebb, a hatvanhét esztendős Ócsai Sándor mellett fiai, unokái álltak. A legifjabb mindössze tizenkilenc esztendős.

– Szóljanak a harangok, amíg a torony fölé ér a kupola – mondta a mester, majd elindult a torony fölfelé. Betonkoszorúra kellett milliméter pontossággal ráhelyezni, majd rögzíteni. Ócsai Sándor kötelekkel rögzítette magát, s apró kézmozdulatokkal irányította a daru kezelőjét és a kupola alatt lévő társait. A toronyóra állt, mintha tudná: hamarosan új időszámítás kezdődik a templom életében. 

Hihetetlen összeszokottságról, alázatról, és szakértelemről árulkodott Ócsai Sándor minden egyes mozdulata. Lenyűgöző volt, ahogy a három és fél tonnás építményt mozgatták. Mikor a mester földet ért, nagy taps fogadta. Nem sokkal később a mestert és lány unokáját emelte magasba a daru, hogy a hevederek miatt szabadon hagyott kis résekre is rézlemezek kerülhessenek. A hideg ellenére melegség járta át a nézelődők szívét, s könnyes szemmel figyelték a történelmi pillanatot. 

Már nagyon megviselt volt a kupola
Vörös Géza, a református egyház gondnoka beszélt az összefogásról, amelynek eredményeként elkészülhetett a kupola. „Templomunk 1789-ben épült, s majdnem száz évvel később, 1879-ben került rá az a kupola, amely már nagyon rossz állapotban volt, beázott. Egyházközségünk pályázaton nyert három évvel ezelőtt 15 millió forintot a felújítására. Ócsai Sándor az újjáépítést javasolta. A költségek azonban jelentősen emelkedtek az elmúlt időszakban, így gyűjtéseket, jótékonysági akciókat szerveztünk.”

Februárban még bált is szerveztek a reformtus lelkészházaspár, Papp László és Papp-Szabó Szimonetta javaslatára, s 2,5 millió forintot tudtak összegyűjteni. Kampányt indítottak, s az összefogás eredményeként gyűlt össze a szükséges 30 millió forint. 

Vörös Géza, a református egyház gondnoka kiemelte: kis gyülekezettel működnek, mindössze harmincnyolc hivatalos taggal rendelkeznek. Az összetartás, a közös gondolkodás a településen a katolikus hívekkel példaértékű. Ezt bizonyítja a volt református iskola története is. Akkor a katolikusok szerveztek jótékonysági karácsonyi koncertet annak érdekében, hogy a bevételt a felújításra tudják fordítani. Ma is működik, jelentős közösségi színtere a közösségnek. 

– Gyönyörű ajándék nekünk az új kupola – mondta Vörös Géza. – Közösségünk fenyőfát díszít, és szenteste gyermekműsorokkal várjuk a családokat, majd vasárnap úrvacsora, hálaadó istentisztelet lesz. Ha az idő melegebbre fordul, szeretnénk egy nagy ünnepséget szervezni majd azoknak, akik adományaikkal segítették a torony újjáépítését. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában