Megyejáró

2022.12.23. 11:35

Bemutatkozik Bajót, ahol megpróbálnak élni a lehetőségekkel

Címkék#megyejáró

Eredményes önkormányzati pályázatoknak és a fejlesztéseknek is köszönhetően, sikeres év zárására készülhet megyénk hangulatos kis települése.

Fenyvesi Károly

Tóth Zoltán, Erős Gábor, Bodnár Mihály és Glevitzky István a bajóti bányásznapi koszorúzáson

Forrás: 24 Óra

Fotó: Fenyvesi Károly

Az adódó lehetőségekkel megpróbálva jól élni tette dolgát ebben az esztendőben is a település önkormányzata. Az eredményekről Tóth Zoltán polgármestertől kaptunk rövid összegzést. Például zúzott köves burkolatú lett a pincékhez vezető Hátsó út. A környék jelentős területén megoldották a csapadékvíz-elvezetést, egy részen kiépítették a vezetékes ivóvizet biztosító rendszert. A tervek közt szerepelt automatikus vízkivételi pont létesítése is, a megvalósítás, az elszabaduló árak miatt ez egyelőre nem jött össze. Az elképzelés változatlan, akárcsak a hálózat további fejlesztése a pincék rákötési lehetőségeinek lehetőségével. 

 

Bajót


 

A régészeti leletek alapján Bajót és környéke az őskortól lakott hely volt. Határában, az Öreg-kő sziklafalában látható a bejárata a Jankovich-barlangnak, ahol számos ritka emléket, csonteszközöket, finoman kidolgozott kőeszközöket találtak. A római korban egy település volt itt, helyén faragott kőtárgyak, pénzek kerültek elő, illetve egy olyan domborműves sírkő is, amelyet a plébánia falába építettek be. A környéken a honfoglaló magyarok is korán megtelepedtek. A település nevét az írásos források 1202-ben említik először. Első birtokosa Bajóti Simon ispán volt, ő védelmezte hősiesen maroknyi íjászával Esztergomot 1242-ben.

A község újkori történetének egy újabb fontos fejlesztése eredményként megújult a Széchenyi utca. A kivitelezési költség 16,7 millió forintjából 14,15 milliót pályázaton sikerült elnyerni. A csapadékvizek elvezetésével, a szilárd burkolat kialakításával párhuzamosan, gázvezeték is létesült a szolgáltató céggel való sikeres együttműködés eredményeként. Sikeres volt az önkormányzat közös pályázata az Aranykalász Vadásztársasággal együttműködve is. Az elnyert támogatással el tudták takarítani a Szabadság utca Öreg iskola alatti szakaszán illegálisan elhelyezett, nagy mennyiségű hulladékot. A rehabilitált területet napjainkban már éjjel-nappal kamera figyeli. 

Ismét sikeres volt a falu napja
A Duna–Pilis–Gerecse Vidékfejlesztési Egyesülethez az önkormányzat három pályázatot adott be. A jelzett célok között szerepel a polgármesteri hivatal laptopjainak cseréje, a játszótér felújítása, illetve a községháza fűtésköltségének csökkentése klímaberendezésekkel, jobban kihasználva a naperőmű kapacitását. Sikeres volt a falunap, amelynek pénzügyi fedezetét korábbi rendezvényekből megmaradt forintok és külső támogatások adták. Ismét várták a vendégeket a szüreti bálba, a tervezett felvonulás kényszerűségből elmaradt. A korábbiaknál szerényebb mértékben, de az önkormányzat ebben az évben is támogatta a helyi civil szervezeteket és a katolikus közösséget is. Többször érkeztek látogatók a két szlovákiai testvértelepülésről, Szőgyénből, Tornócról. 

Tizenkilencmillió forintos pályázati támogatással sikerült felújítani az iskola napközijét. Az épület új külső ajtókat, ablakokat kapott, kicserélték a gáztűzhelyet, a villanybojlert, a hűtőt és a mosogatómedencét. Korszerű kondenzációs gázkazánt telepítettek, felújították a villany-, illetve a vízvezeték-hálózatot. Új járdát alakítottak ki az iskola épülete és az étkező között. Mindezzel sokkal komfortosabbá vált az intézmény. 

Nem mondtak le az új sportöltözőről
A Magyar Falu Program keretében elnyert 19 millió forint pályázati támogatásból korszerűbb lett a ravatalozó épülete, felújították a csapadékvizet elvezető rendszert, hetvenkét urnahelyet alakítottak ki, elhelyeztek egy lélekharangot. Két ütemben 85 millió forint taotámogatás érkezett a faluba egy új sportöltöző építésére. Az árak jelentős emelkedése miatt ez az összeg nem elég a megvalósításra, az önkormányzat igényt nyújtott be póttámogatásra. Ha megérkezik, a jövő nyár elején elkezdődhet a kivitelezés. Folyamatban lévő beruházás a csapadékvizek elvezetésének javítása, a gyakorlatban ez az átereszek és a helyi patak összeköttetésének helyreállítását jelenti. Zajlik a közbeszerzési eljárás a kivitelező kiválasztására a 75 millió forintos projekthez. 

 

Mikulás jött a térre

A tavalyi esztendőhöz hasonlóan, idén is ellátogatott a faluba a Mikulás, akire a művelődési ház melletti rendezvénytéren gyermekek serege várt. A találkozó vará­zsát fokozta a hangulatosan feldíszített helyszín és az adventi fények hangulata. Szerencsére az időjárás kegyes volt a szervezőkhöz és az érkezőkhöz is, a kicsik csodavárásához minden körülmény tökéletes volt. A szépszámú gyermeksereg énekszóval várta a Nagyszakállút, aki hosszú útjáról érkezett meg a községbe. 

Mindenki örült a Mikulásnak
Forrás: beküldött

Sok csomagját egyedül nehezen cipelte, egy kedves manó hozzászegődött, és nagy szeretettel segített neki. A kezdeti megszeppent hangulatot gyorsan felváltotta a türelmetlen izgalom. Bárki leülhetett a piros ruhás vendég mellé, megsimogathatta ruháját, hó csipkézte szakállát. A gyermekek verssel, énekkel kedveskedtek a Mikulásnak, akinek a várt csomagok átadása előtt mindenkihez volt néhány nagyon kedves mondata. A Mikulást Czégeni Ildus, Kinstädtner Andrea, Katona Gerda és Fekete Zoltán is segítette rövid települési látogatása során.

Halaszthatatlan ügy intézhető

Igazgatási szünet miatt a Bajóti Közös Önkormányzati Hivatal tegnaptól január első péntekéig zárva van. Olyan halaszthatatlan ügyekben, mint a születés, illetve a haláleset, az anyakönyvvezető mobiltelefonon elérhető Bajóton és Nagysápon is.

Községi címeres  az új olvasójegy

A könyvtár korszerűsítésének újabb fejezeteként az olvasójegy egy bajóti címerrel szebbé tett, vonalkódos, hosszú élettartamú plasztikkártya lett. Nyomtató alkalmazásával mindenki gyorsan kap egy cédulát arról, hogy mikor jár le a kölcsönzési idő, milyen könyveket kell visszavinni.

Élt a községi kalendárium

Titkos előkészületek után, a községi élő adventi kalendárium első lapja december első napján volt látható egy szépen díszített ablak formájában. Azóta minden este más-más helyen lehetett megcsodálni a látványt, a holnapi zárónapon a huszonnégy ablak egyszerre lesz világos. Három ajándékot sorsolnak ki azok között, akik jól párosítják a számokat a címekkel.

Forrás: beküldött

Szépen énekel a kórus

Alapítóként ma is tagja a harminckét évvel ezelőtt húsztagú vegyes kórusként alakult Harmónia Kamarakórusnak Paul Zoltánné (vezető), illetve Török Jánosné és Ölveczki Istvánné. A ma már csak hölgyekből álló remek csapathoz tartozik Borbély Ferencné, Csökmei-Paul Dalma, Juhászné Jung Krisztina, Katona Gerda, Katonáné Berg­mann Violetta és Malagurszkiné Szabó Éva is. A kórusnak tagja lehet, akinek jó a hangja, van hallása és szeret énekelni. A csoport rendszeres közreműködője a községi eseményeknek.

A kórus kedvelt közreműködője a helyi eseményeknek
Fotós: Fekete Zoltán
KEM címer Segít a megye
 

Segít és  partner a megye


 

Segít és partner a megye Védettebbé válhat Bajót a csapadékvizek káros hatásaival szemben két fejlesztés révén, melyekhez a megyei önkormányzat által koordinált Terület- és Településfejlesztési Operatív Programból (TOP) nyert támogatást a település. A 75 millió Ft-os forrásból korszerűsödik a csapadékvizek elvezetése a Kossuth utca magas fekvésű oldaláról a Bajóti-patakig. Folyamatban van a kivitelező kiválasztása, így a munkák rövidesen megkezdődhetnek. A 400 millió Ft-os támogatás egy, az ingatlanokat védő záportározó létesítését teszi lehetővé. Itt a vízjogi engedély megérkezésére vár a település, és Tóth Zoltán polgármester reményei szerint jövőre elkészülhet a létesítmény.

A fejlesztést finanszírozó határozatot a megyei önkormányzat koordinációja és támogató döntése tette lehetővé. A megvalósítás a megyei önkormányzat fejlesztő szervezetével közösen történt.


Az összeállítás a Bajóti Önkormányzat támogatásával készült.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában