Fejlesztő program

2022.12.02. 16:26

Az intenzív segítségnyújtás már elérhető Tatabányán is

Óriási erőfeszítéssel próbál segíteni az Első Lépések Fejlesztő Központ azokon a gyerekeken, akik valamilyen központi idegrendszeri problémával születtek. Most a Pető-módszer segítségével intenzív konduktív hetet szerveztek.

Sugár Gabi

Óriási segítséget jelent a szülőknek az itt folyó szakmai munka

Forrás: Beküldött

Izgatott és reményekkel teli szülők, mosolygós gyermekek várták a foglalkozás-sorozat indulását az Első Lépések Fejlesztő Központban. Kerekesné Vincze Judit, az intézmény vezetője, konduktor és munkatársai köszöntötték a kiválasztott érkezőket, akik egy héten át részt vehetnek egy intenzív fejlesztő programban.

Főként a CP-s, azaz cerebral paretikus gyerekekkel foglalkoznak. Jelentése: agyi bénulás, s azon idegrendszeri sérülést követő állapotot takarja, melyeknek mozgásfogyatékosság a fő tünete. A tünetek súlyosbodhatnak, de maga a központi idegrendszeri károsodás nem romlik. Jellemzően a fejlődés korai időszakában következik be, lehet még az anyaméhben, szülés közben, illetve a születés után közvetlenül bekövetkezett, oxigénhiányos (hypoxiás), vagy vérzéses (ichémiás) agyi trauma következtében.

A CP tünetei a szakemberek számára súlyosabb esetekben már újszülött korban felismerhetők. A vezető tünet a mozgásbeli elmaradás viszont csak fokozatosan, a gyermek fejlődésének elmaradásával válik nyilvánvalóvá. A korai felismerés és rehabilitáció döntő lehet a gyermek életminőségének alakulása szempontjából. Magyarországon sokféle terápiás lehetőség áll rendelkezésre, egyénre szabottan, az adott sérülés típusának és súlyosságának megfelelően.

Sorsok, segítségek, esetek

Liza babaként érkezett hozzánk állapotfelmérésre, diagnózis nélkül. Hamar kiderült, hogy nagyobb nehézségek állnak a háttérben. Az elmúlt másfél évben a pedagógiai szakszolgálati ellátás mellett járnak hozzánk. Liza egyre ügyesebben tartja magát ülő helyzeten, kialakult a feladattudata, jól bevonható a fejlesztésbe. Sajnos a diagnózisa még azóta is folyamatban van, de cél, hogy mire óvodába kerül, minél önállóbb legyen.

Heni féloldali bénulással éli mindennapjait, abban segítünk neki, hogy a sérült oldalát is megtanulja használni. Gábor kerekesszékes, az ő járása betegségéből adódóan nem javítható, itt cél a kar izomzatának erősítése, a kézmozgások ügyesítése annak érdekében, hogy minél több tevékenységet el tudjon végezni.

A CP-s gyermekek fejlesztésére dr. Pető András, a konduktív pedagógia atyja egy speciális pedagógia rendszert hozott létre, melyben a konduktor komplexen, napirendbe építve alakítja ki a gyermek számára szükséges fejlesztési stratégiát. Ez lehetőségtől függően csoportban valósul meg, ahogy most az Első Lépésekben.

– A klasszikus Pető-módszert alkalmazzuk intézményünkben. Egyelőre negyedévente szervezzük meg a konduktív hetet. A csoportban hat gyermekkel három konduktor és egy asszisztens foglalkozik. Egy héten keresztül naponta 8 és 12 óra között. Sokrétű feladatsor vár a gyerekekre: önellátás tanulása, kognitív fejlesztések, állás-járás tanulás. Komplex, igen intenzív fejlesztést kapnak a 4-7 éves korú központi idegrendszeri sérült gyermekek. A jövőben tervezzük, hogy konduktív hetet szervezünk majd lehetőségeinkhez mérten többféle életkorú csoportnak, babákról a kamaszokig. Alapítványt is működtetünk Első Lépéseket Támogató Alapítvány néven, amelynek célja, hogy minél többet tudjunk javítani a hozzánk érkező gyerekek, családok életminőségén – mondta a szakember. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában