Megújult

2022.12.21. 11:37

Amerikából érkeztek a különleges ablakok

Címkék#templom

Megújult a település temploma. Mint megtudtuk, a munkálatokra az államtól 8 millió forintos vissza nem térítendő támogatást kaptak, amit az egyházmegye további 8 millió forinttal egészített ki.

Goletz-Deák Viktória

Megújult templomba térhetnek be a csépiek

Forrás: 24 Óra

Fotó: G. D. V.

Egy aprócska templom áll Csép főutcáján, a polgármesteri hivatallal szemben. A kapu előtt Teri néni, a sekrestyés vár és enged be az épületbe, közben már meséli a templom történetét. 
Mint mondta, nem volt mindig ilyen szép a csépi templom, mint most. Hatalmas repedések csúfították az oldalát. A sekrestye is folyamatosan beázott az esőzésekkor. Vödörszámra mosták fel és hordták ki a vizet ilyenkor. 2019-ben fordult jobbra a kis templom sorsa. 
Közben Magyaros László atya is megérkezett, akihez összesen öt település közössége tartozik. A plébános elmondta, hogy 2019-ben vette át az egyházközség vezetését, akkor kezdték meg a csépi templom felújításának munkálatait is. 

Amerikából érkeztek az ablakok

Gyönyörű színes ólomüveg ablakok díszítik a templom falait. Egy magyarok által építtetett amerikai templomot elbontottak és az ottani lelkipásztor ajánlott fel a Győri egyházmegyének 18 darab színes ólomüveget, amin Jézus életútjának egy-egy jelenetét ábrázolták. Ezekből került öt a csépi Szent Család-római katolikus templomba: az angyali üdvözlet jelenete/Jézus születésének hírüladása, Szűz Mária meglátogatja Erzsébetet, Jézus születése, a gyermek Jézust bemutatják a templomban, a 12 éves Jézust megtalálják a templomban. 

– Az ablakok méretükben és témájukban is illettek a templomba. A jeleneteken a rózsafüzér titkai lettek megörökítve. Úgy tudom, hogy egy francia művész készítette – mutatta a plébános. 


– A munkálatokra a magyar államtól 8 millió forintos vissza nem térítendő támogatást kaptunk, amit az egyházmegye további 8 millió forinttal egészített ki – tájékoztatott László atya. Hozzátette: a terveket és a kivitelezést az egyházmegye jóváhagyásával és felügyeletével valósították meg. 
Szerencsére a munkálatok nagyobb részével még azelőtt végeztek, hogy megemelkedtek volna az építőanyagok árai. De sok adományt is kapott a templom. 
– A sekrestyében a bútorok dohosak voltak, ezeket adományokból tudtuk lecserélni. A székek felújításával kapcsolatban és az oltárkép res­taurálásában is érkezett segítség. A padok például a piliscsabai templomból érkeztek hozzánk. A felújítás előtti és utáni pakolásban is sokan segítettek – sorolta az atya, aki elmondta, hogy a felújítás óta már a környező településekről is szoktak néha a misékre érkezni. 
– Már esküvőt is tartottak a nyáron a templomban, erre évtizedek óta nem volt példa. Kisebb létszámú esküvőkre, keresztelőkre ideális hely lehet a csépi templom. 

Karácsonyi szentmise és búcsú is lesz

A Szent Család látható a főoltárképen, melyhez tematikában illeszkednek az ólomüveg ablakok, ezért is fontos a templom számára Jézus születésének ünnepe. A szenteste közeledtével itt is tartanak ünnepi szentmiséket. Az egyik a karácsonyi mise lesz, a másik pedig a Szent Család ünnepe, amikor búcsúi szentmise lesz. Utóbbi alkalmával a bűneinkért járó büntetéstől is megszabadulhatunk. Teljes búcsúban részesül az, aki a szentgyónás és jóvátétel után a szentmise keretében szentáldozáshoz járul, majd imádkozik a Szentatya szándékára. 
– Ez olyan, mint amikor ennek a padnak a deszkájába beleütök szögeket, azok a bűneim. Ha kihúzom a szögeket, az a szentgyónás, de a helyük még ottmarad. A búcsú pedig az, amikor még a szögek helyei is eltűnnek – magyarázta az atya. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában