Elismerés

2022.11.22. 14:39

Miniszteri oklevelet kapott Petrik János, a Pilisi Parkerdő vezérigazgató-helyettese

Petrik János az OEE vándorgyűlésének megszervezéséért vehette át a díjat.

Walczer Patrik

Forrás: Beküldött

Ahogy minden évben, úgy idén nyáron is megrendezték az Országos Erdészeti Egyesület (OEE) vándorgyűlését, amely a magyar erdésztársadalom legnagyobb közösségi eseménye és legfontosabb szakmai találkozója. Az immár 152. alkalommal megrendezett találkozónak csaknem harminc év után ismét a Pilisi Parkerdő volt a házigazdája. 

A több mint 750 fő részvételével lezajlott, hatalmas sikerű eseménynek a Gödöllői Királyi Kastély adott otthont. A sikerben kulcsszerepe volt Petrik János főszervezőnek, a Pilisi Parkerdő műszaki és termelési vezérigazgató-helyettesének, aki e tevékenységéért most miniszteri elismerő oklevélben részesült. Az oklevelet Nagy István agrárminisztertől vehette át a szakember. 

Ahogy Reinitz Gábor, a Pilisi Parkerdő vezérigazgatója is elmondja, az idei vándorgyűlés kiemelkedő jelentőségű volt mind az Országos Erdészeti Egyesület, mint a Pilisi Park­erdő számára. 

Petrik János életútja
Az 1965-ben született Petrik János 1989-ben szerezte diplomáját a soproni erdészeti és Faipari Egyetem Erdőmérnöki Karán. Pályafutása kezdetén Zala megyében dolgozott termelőszövetkezeti erdészként, majd 1994-ben került a Pilisi Parkerdőhöz – itt dolgozik csaknem harminc éve. A Budapesti Erdészetnél fontos munkát végzett az erdők közjóléti szerepének erősítésében, majd a Szentendrei Erdészet vezetője lett. 2020-ban nevezték ki a társaság vezérigazgató-helyettesének. Mindezekkel párhuzamosan rendkívül aktív tagja volt az Országos Erdészeti Egyesület Visegrádi Helyi Csoportjának, szakmai és személyes kvalitásai mellett ezért is esett rá a választás a 152. vándorgyűlés megszervezésére. Főszervezőként az ő feladata volt az ünnepi helyszínek kiválasztása, a vándorgyűlés menetének és a protokolláris eseményeinek lebonyolítása. 

A vándorgyűlésen az Országos Erdészeti Egyesület is megfogalmazta megújuló szakmai céljait, melyek össz­hangban vannak az erdők szerepének változásával. Az OEE eltökélt a szakmai és tudományos munka erősítésében, például az OEE Szaktudás Füzetsorozat elindításával. Ugyanilyen fontosnak tartja a szakmai kapcsolatrendszer erősítését, például a Soproni Egyetemmel, a magán erdőgazdálkodókkal, a természetvédelmi szakemberekkel, a külföldi szakmai szervezetekkel. Kiemelt jelentőséget tulajdonít a nemzetközi erdőtanúsítási rendszerek hazai alkalmazásának. 

Emellett a Pilisi Parkerdő bemutathatta előremutató, természetközeli és városierdő-gazdálkodását. A szakmai, terepi programok nagy része ezekre a tevékenységekre és gazdálkodási módokra fókuszált, például a városierdő-gazdálkodás kihívásaira a pesti síkvidéki vagy a budai dombvidéki oldalon, illetve az örökerdő-gazdálkodás lehetőségeire, módszereire és az ezekhez kapcsolódó tudományos, erdőökológiai kutatásokra. 

A parkerdő jellegzetessége a természeti környezettől elválaszthatatlan, a területet átszövő gazdag kulturális hagyomány, melyet – például Visegrád környékét, a ráckevei vidéket vagy a vándorgyűlésnek otthont adó gödöllői királyi kastélyt – szintén szakmai programok mutattak be. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában