Múzeumok Őszi Fesztiválja

2022.11.05. 21:16

A múzeumok fontosságát bemutató sajtótúrát tartottak megyénkben

A Múzeumok Őszi Fesztiválját október 3-a és november 13-a között, immár 17. alkalommal rendezik meg a szervezők. Az idei eseménysorozat jelmondata: "Ezt mind fenntartjuk!".

Goletz-Deák Viktória

Forrás: 24 Óra

Fotó: Goletz-Deűk Viktória

A Múzeumok Őszi Fesztiválja sokszínűségének bemutatására Tatabánya, Oroszlány, valamint Tata úticéllal a napokban sajtótúrát szervezett a Magyar Turisztikai Ügynökség és a szervező Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ.
A Tatabányai Múzeumban, majd a Majki Kamalduli Remeteség és Esterházy-kastélyban tett látogatás után érkeztek Tatára a vendégek. Elsőként megtekintették a tatai várat, majd ezt követően a Német Nemzetiségi Múzeumba látogattak el.

Múzeumi sajtótúra
Fotós: Goletz-Deűk Viktória / Forrás: 24 Óra

Elsőként Dr. Schmidtmayer Richárd, a Kuny Domokos Múzeum igazgatója köszöntötte a résztvevőket, majd Dr. Fazakes Márta, a Magyar Turisztikai Ügynökség programigazgatója tájékoztatta a sajtó megjelent munkatársait. Végül Nagy Magdolna a Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ igazgatója ismertette a Múzeumok Őszi Fesztiváljának jelentőségét.

A Múzeumok Őszi Fesztiválja idei célja bemutatni, hogy a múzeumok milyen sokféle szerepet vállalhatnak a társadalmi, gazdasági és természeti szempontból fenntartható fejlődés megvalósításában.

A rendezvénysorozat tisztázza a fenntarthatóság fogalmait, mind a lakosság, mind a múzeumi szakemberek számára, és felhívja a figyelmet a múzeumok ez irányú tevékenységére. Mindezek mellett ösztönzi, hogy a múzeumok aktív társadalmi, környezeti szerepvállalásukkal hozzájáruljanak hosszú távú fenntarthatóságukhoz.

Múzeumi sajtótúra
Fotós: Goletz-Deűk Viktória / Forrás: 24 Óra

A fenntartható fejlődés társadalmi, gazdasági és környezeti alappillérekből áll, és mindhárom feltétel együttes meglétével tud csak teljesülni. A fenntartható fejlődés lehetőségeinek gazdag tárházára kíván rávilágítani a Múzeumok Őszi Fesztiválja, hiszen a múzeumok jövőbeni létjogosultságát is meghatározhatja a fenntarthatósági törekvésekbe való bekapcsolódásuk, és az ezzel kapcsolatos szerepeik, feladataik meghatározása.

Négy, a korábbi évekből megtartott témakör (Múzeumi őszbúcsúztató, Múzeum szünetelő, Tanárok és óvodapedagógusok napja, Szakmai programok) mellé négy megújított, az év koncepciójához igazított tematikát ajánlanak programok szervezésénél idén a rendezvénysorozathoz kapcsolódó múzeumok számára.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában