Könyvtár

2022.10.03. 14:16

Szakmai konferenciával indult az Országos Könyvtári Napok Tatabányán (fotók)

Mikolasek Zsófia, a József Attila Megyei és Városi Könyvtár igazgatója köszöntötte a megjelenteket, majd Popovics György, a megyei közgyűlés elnöke foglalta össze együttműködéseik tartalmát. Kifejtette: rendkívül tartalmas és gyümölcsöző az a szakmai munka, amelyet a könyvtár munkatársai végeznek Tatabányán, és a környező kisebb településeken.

Sugár Gabi

Mikolasek Zsófia egy közelmúltban készített felmérés tapasztalatait ismertette

Forrás: 24 Óra

Fotó: Flajsz Péter

Dr. Horváth Sándor Domonkos, a győri regionális könyvtár igazgatója az utóbbi évek szabályozási trendjéről szólt. Negyedszázada született a kulturális törvény, amely érinti a könyvtárügyet is. Szólt a regionális, a megyei és városi könyvtárak működéséről is.

Mikolasek Zsófia a vissza- és előretekintőjében egy közelmúltban elvégzett felmérés tapasztalatait osztotta meg a hallhatósággal. Azt vizsgálták, hogy a járvány okozott-e változást a könyvtárhasználók körében. Ezernél több olvasó töltötte ki a kérdőívet az év elején, zömében nők. A 30-54 évesek tették ki a válaszadók 57,4 százalékát. A könyvtárhasználati szokások változásáról 38 százalék azt állította, hogy módosult a járvány hatására. A látogatók nagy része aktívabb lett, a korábbi szolgáltatások mellett újakat is igénybe vesznek.

A dokumentumkölcsönzés mellett sokan használják helyben a könyvtári adatbázist, a könyvtárközi kölcsönzés is igen népszerű. Látogatottak az író-olvasó találkozók, a gyerekprogramok, és előszeretetten használják az intézményt a kisközösségek. Előnyben részesítik az online ügyintézést, ugyanakkor a közösségi eseményeken előszeretetten vesznek részt. A konferencián beszámoltak tapasztalataikról a lábatlani, az esztergomi, a tatai, a komáromi, a bajnai és az annavölgyi könyvtár munkatársai is.

Délután bemutatták a megyei könyvtár évkönyvét, amelyben a hetven éve életre hívott megyei könyvtárak állnak a középpontban. Olvasható benne írás a tatabányai intézmény történetéről, a muzeális gyűjteményekről, babákról a könyvtárban, Kárpát-medencei együttműködésekről, elhagyott kincsekről és a megyei könyvtár kiadványairól is.Az Országos Könyvtári Napok további programjairól a jamvk.hu weboldalon informálódhatnak. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában