Kürbis-schnitze

2022.10.30. 13:39

Skalpoltak, sütöttek és remekül szórakoztak a környeiek az idei Tökölőn (képek)

Tökölő és KÜRBIS-SCHNITZE programot szerveztek Környén a művelődési házban.

S. G.

Forrás: környe.hu

A népszerű eseményt hoztak tető alá a szervezők a művelődési házban. A helyi német nemzetiségi önkormányzat és a művelődési ház munkatársai tök jó mókát kínáltak nem csak tökmagoknak – számolt be az eseményről a konye.hu.

Garmadával készültek a töklámpások, volt, aki előre megrajzolt tökkel érkezett, de sokan a helyszínen „álmodták meg”, milyen is legyen végül a lámpásuk, amikhez a szervezők 100 darab faragnivaló tököt biztosítottak, s természetesen minden eszközt, amire csak szükség lehetett. Egy-két „alany” igencsak keményfejűnek bizonyult, és elkélt a „skalpolásnál” a férfikéz, de végül valamennyi megadta magát, s egy idő után már bájos, vagy bájosan ijesztőnek ható töklámpásként sorakoztak az asztalokon.

A tök jó buliban tehát idén sem unatkoztak az apróságok, azok sem, akik inkább anyura, apura, vagy a nagyszülőkre bízták a lámpás elkészítését: ők a nagyteremben a Csiri-Biri Játéktár óriás fajátékaival mókáztak rendületlenül, vagy éppen türelmesen várták, hogy az arcfestés során átalakuljon az arcocskájuk, vagy elkészüljön az áhított tetkó.

Tökös falatok is kellették magukat: az iskolai konyhában készült több mint 25 kilónyi mézes sült tök, és a programra a „Süssünk főzzünk valamit” Klub tagjai is szorgoskodtak, így a gyerekek élvezettel majszolták a sütőtökös muffint és az aprósüteményeket, még a bizarrnak ható, boszorkányujjat formázó finomságot is.

A tökfaragás és játék-kavalkád közepette az elmúlt évihez hasonlóan unatkoztak a mérlegek. Többen az aszályos időjárással indokolták, hogy ezúttal még az eltelt esztendők visszatérően legeredményesebb (legtökösebb) gazdái sem dicsekedhettek méretes terményekkel. A versenyt és vele a legnagyobb ízletes, tök formájú tortát végül a hét nevező közül az öt éves Szedlacsek Lilien nyerte meg egy 6,9 kilós tökkel, második lett Bors Anna, harmadik Dömsödi Eleonóra, a különdíj tortát Jakab Alex vehette át, Molnár Botond pedig két belépőjegyet az Alice Csodaországban című musicalre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában