Lehet regisztrálni

2022.10.20. 15:52

Október 28-án kapukat nyitnak a Komárom-Esztergomi erőművek - itt vannak a részletek

Az ivóvíz és villamosenergia útjába nyerhetnek betekintést azok, akik október 28-án ellátogatnak az Erőművek Éjszakája rendezvénysorozatra, amely az idén hat helyszínről jelentkezik Komárom-Esztergom megyében. A program során az építészeti különlegességeket és a víztornyokat működés közben is megtekinthetik az érdeklődők.

Wágner Zsanett

Forrás: DrobeTatabánya

Immár harmadik alkalommal rendezik meg az Erőművek Éjszakáját – idén október 28-án lesz az ország legnagyobb és legnépszerűbb energiaipari rendezvényére. Az érdeklődők ezen a napon betekinthetnek az erőművekben, a fűtőművekben és – idén először – a közműszolgáltatóknál zajló munka kulisszatitkaiba is.

A főszervező Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal legfőbb célja, hogy az energia- és távhőtermelés, valamint a közműszolgáltatások működésének bemutatásával felhívja a figyelmet arra, hogy környezetünk védelme érdekében érdemes tudatosan bánni erőforrásainkkal. A program ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Az egyes helyszínekre a www.eromuvekejszakaja.hu oldalon lehet regisztrálni.

A Veolia Zrt. dorogi erőműjében a látogatók betekintést nyerhetnek az erőmű 113 éves múltjába, megtekinthetik az erőműben lezajló gőz- és villamosenergia-termelési folyamatokat és egyedülálló módon láthatják az erőmű főberendezéseit, a kazánokat és a turbinákat működés közben.

A Tatabányai Erőműben az érdeklődők az energia- és hőtermelés folyamataival ismerkedhetnek meg, valamint megnézhetik a technológiai berendezéseket, amelyekkel mintegy 23 ezer lakás és számos intézmény távhőjét állítják elő. Az erőmű különlegessége, hogy a biomassza tüzelésű kazánoknak köszönhetően 90 százalékban megújuló tüzelőanyagot használnak fel. 

Tudatosság, okosság és hatékonyság – 2022-ben Gyetván Csaba műsorkészítő ismét elvállalta az Erőművek Éjszakája nagyköveti feladatait, így idén is ő népszerűsíti a programot. Csaba az eseményt megelőzően olyan helyszíneket mutat be a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) közösségi oldalán látható kisfilmekkel, amelyeket október 28-án személyesen is megnézhetünk. Kovács Pál, energetikáért felelős elnökhelyettes egy korábbi sajtótájékoztatón elmondta: az elmúlt hónapokban jelentősen megváltozott a minket körülvevő környezet, és ahhoz, hogy az előttünk álló kihívásokat sikerre tudjuk venni nekünk magunknak és az energiával kapcsolatos felfogásunknak is változnia kell.

– Tudatosan, okosabban és hatékonyabban kell bánnunk a rendelkezésre álló erőforrásokkal, mert a legolcsóbb energia a meg sem termelt és a fel nem használt energia – tette hozzá Kovács Pál. Az Erőművek Éjszakája szemléletformáló célja és üzenete szerinte most különösen aktuális. – Ha megismerjük, hogy kik, hol és milyen eszközökkel, milyen forrásokból és hogyan állítják elő a mindennapi életünk kényelméhez szükséges energiát, akkor mi is tudatosabban és takarékosabban bánunk erőforrásainkkal – mondta az elnökhelyettes.

Szűkebb hazánk „vizes” létesítményei egészen különleges lehetőséggel csatlakoztak az idei Erőművek Éjszakájához. Az Északdunántúli Vízmű Zrt. szervezésében a látogatók megtekinthetik az oroszlányi, a tatai Kálvária, valamint a komáromi víztornyot, amelyek már önmagukban igazi építészeti különlegességnek számítanak jellegzetes formáikkal, az egyedi megjelenés mellett pedig mind fontos szereppel bírnak a térség vízellátásában. Az érdeklődők  bepillanthatnak egy vízmű vagy egy víztározó működésébe; kiderül, hogyan lesz a szennyvízből tiszta víz, és azt is megtudhatjuk, hogy mi van egy víztorony belsejében.

Az Oroszlányi Víztorony a 1960-as évek elején megépített víztorony formáját tekintve egyedülálló az országban. A lábakra állított forgási hiperboloid formájával az ország első két irányban feszített forgási héjszerkezetű víztornya. A tervezést és a kivitelezést egyaránt dicséri az a tény, hogy a 2000 köbméter vizet mindössze 25 centiméter vastag vasbeton héjszerkezet tartja. A torony 24 méter magas, átmérője a tetején 29 méter.

Az Erőművek Éjszakája 2021-ben több mint 3000 látogatót vonzott; a szervezők idén is telt házra készülnek. Ezen a napon országszerte csaknem 70 izgalmas helyszínen látják vendégül a látogatókat, akiket számos érdekes programmal, közelről is megtekinthető, gigantikus berendezésekkel és szakértő idegenvezetéssel várnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában