Kirándulás

2022.10.22. 12:44

Német nemzetiségi településeken vendégeskedtek a bajiak

Tanulmányúton vehettek részt a közösség tagjai.

Goletz-Deák Viktória

A Német Nemzetiségi Hagyományőrző Egyesület sikeres pályázatának köszönhetően 20 fő - Német Nemzetiségi Önkormányzati vezetők, tagok, Német Nemzetiségi Hagyományőrző Egyesület tánccsoport és kórus képviselői – részvételével a Somberek-Villány- Hajós német nemzetiségi településeken jártak.

Az úti cél kiválasztásában fő szempont volt az, hogy Somberek többnemzetisége nem csak történelmében, műemlékeiben és hagyományaiban mutatkozik, hanem nemzetközi kapcsolatai is erről tanúskodnak. A község partnertelepülési együttműködést kötött a
németországi Langenauval, Dossenheimmal, az ausztriai Sinablekirchennel, továbbá az olaszországi Mühlwalddal,  a határon túli szlovákiai településsel Jókával és a székelyföldi Madéfalvával.

A vendéglátók a Német Nemzetiségi Tájházban fogadták a csoportot. Különlegessége ennek a tájháznak az, hogy kialakítottak benne egy összejövetelekre alkalmas szobát és a régi pajtát egy nagyobb számú vendégek fogadására társasági helységgé alakították ki. A legnagyobb érdeme az épületnek, hogy olyan élet folyik benne, mintha állandóan laknának benne.

A Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke, Berek Zoltánné köszöntötte a csoportot, majd mesélt a település német nemzetiségi múltjáról, kultúrájáról, a német nemzetiségi oktatásról és a mindennapi feladatokról. Ezt követően Michelisz Ferenc mutatta be a Somberek- Langenau Baráti kört. Elmondta, hogy a Baráti Kör 1991 -ben alakult.  

Az egyesület azokat a tagokat tömöríti magába, akik készek tevékenykedni Somberek és Langenau partnerkapcsolatainak megerősítésén és kiszélesítésén. Ösztönzi a két település polgárai közötti emberi és baráti kapcsolatok elmélyítését. Kezdeményezi a települések közötti gazdasági, kulturális, sport és egyéb kapcsolatok létrejöttét. Michelisz Ferenc hangsúlyozta, hogy a Baráti Kör eddig, és ezután is az alapszabályban megfogalmazott célok szerint működik, és az egyesület tevékenységének köszönhetően, több hivatalos községi program is megvalósult.  Ezután a csoport közösen megnézte a tájházat, majd a látogatást egy közös éneklés zárta. 

Az ebéd utáni program Villányban folytatódott, ahol a Bormúzeumot tekintették meg, egyben ott volt a vacsora is. Alapos, részletes ismertetést kaptak az ide települt svábok borkultúrájáról és általuk ismeretlen mezőgazdasági eszközökkel ismerkedhettek. Köszönetképpen a bajiak német dalok éneklésével szórakoztatták a vendéglátókat és a többi vendéget. Másnap Hajós érintésével indultak haza. A településtől 3 kilométerre helyezkedik el a hangulatos
pincesorairól méltán ismert Hajósi-Pincefalu, amely mintegy 1300 löszbe vájt borospincéjével egyedülálló népi építészeti látnivalót kínál az idelátogatóknak. 

A Pincefalu szabályos utcákból áll, amelyeket a présházak és az alattuk elhelyezkedő löszbevájt alsópincék alkotnak. Egybefüggően ez a legnagyobb a maga nemében. A kacskaringós utcák, apró présházak hangulata és a messze földön híresen jó borok felejthetetlen élményt nyújtanak az idelátogatónak.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában