Évforduló

2022.10.31. 16:54

Mit jelent ma nekünk az idén 505 éves reformáció?

Október 31. a reformáció napja. 1517-ben ezen a napon szögezte ki Luther Márton katolikus szerzetes a wittenbergi várkapura 95 tételét. Klimentné Ferenczy Andrea esztergomi lutheránus lelkész összefoglalóját olvashatjuk.

Pöltl Zoltán

Forrás: 24 Óra

Fotó: P.O.Z.

- A megújulás az egyházban is szükséges. Nem önmagától újul meg, hanem Isten újítja meg- valljuk mi evangélikusok. Így van ma is, és így volt 1517. október 31-én is. A történelmi esemény, miszerint Luther Márton ekkor szegezte ki tételeit, a kutatók szerint egy 94 pontos anyagra adtak választ, amelyeket megtoldott egy tétellel, így került a 95 tétel a Németországi Wittenbergi vártemplom kapujára.

Luther Márton és a Luther - rózsa
Luther Márton és a Luther - rózsa
Fotós: P.O.Z. / Forrás: 24 Óra 

Hinni csak azt lehet, és kell, ami Isten szavával, a Szentírással összeegyeztethető. „Az igaz ember hitből él", hitére építhet. Cselekedetei, gondolatai néha elborzasztják, de a hite Istenben sziklaszilárd. Luther a hit erejére, jelentőségére és Krisztus váltsághalálára hívta fel erre a figyelmet a 95 tételben, amikor az akkori egyház tévedésben élt.

A reformáció ünnepe arra emlékeztet, hogy Isten az embert, aki besározódik, téved, elbukik, azt kegyelmével újjászüli egyedül a Krisztus áldozatáért. Kegyelem, irgalom, és szeretet. Embertől és Istentől egyaránt ez éltet bennünket - emelte ki az évfordulón  Klimentné Ferenczy Andrea, esztergomi lutheránus lelkipásztornő. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában