Temetők

2022.10.26. 17:36

Koszorúkörkép és virágmustra halottak napja előtt (fotók)

Másfél hete már megjelentek a koszorúk az újvárosi piac standjain. Körképünk kapcsán hatalmas árbéli különbségeket láttunk: akciósan 500 forintért, de mérettől függően akár 6 ezerért is kaphatóak a kegyelet virágai. A kereskedők zöme hétvégén számít a legnagyobb rohamra.

Wágner Zsanett

Forrás: 24 Óra

Fotó: Flajsz Péter

Háromezerkétszázért adjuk a közepes méretűt, eddig még abból adtuk el a legtöbbet – mutat Széles Gábor a választékra. A piac bejárati standjánál már átvették az uralmat a kegyelet virágai, ahol eddig zöldség és gyümölcs kapott helyet, most koszorúk vannak. Faluvégi János és társa, Gábor az idén először készíttettek koszorúkat és árulják őket halottak napja előtt. Csaknem ötszáz darabbal készültek, aminek csaknem fele már elfogyott. A legborsosabb ár 6 ezer forint, ennyibe kerülnek a 40 centiméter átmérőjű darabok. Szerdai ottjártunkkor is sokan voltak, de az eladók az csak igazi rohamra hétvégén számítanak. Mert mindenki friss árut szeretne...

A koszorúk közül jellemzően a toboz, a vessző, a moha alapúak érhetők el. Kereszt alakú, 500 forintos akciós darabokra is bukkanni, bár ezek urnaméretűek. A szomszédban, vásárlás közben kaptuk lencsevégre Tóth Évát. A szépkorú 2 ezer 500 forintot hagyott ott Mireider-Herczog Mónikánál. A vásárló szerint jól látszik, hogy virágkötő keze munkáját dicséri az áru. Mint mondta, tetszetős és színben harmonizáló koszorúk vannak. A kereskedőnél kaphatóak voltak akciós termékek is, 1500 forintosakat, de úgy vitték mint a cukrot és mára csak hűlt helyük maradt. Mónika azt mondja, az idei forgalomra sincs panasz, még a válság ellenére sem.

A virágosok is feltöltötték raktáraikat. Selyemvirágokkal, vágott és cserepes krizantémokkal készült Gyarmati Aranka. Egy szálért 600 forintot kér a kereskedő, ami egészen jó árnak mondható. Érdemes körbenézni, mert néhány méterrel arrébb már 1200-ba is kerülhet a temetők legnépszerűbb virága, amit sokan labdafejűnek becéznek. 

Továbbra is a nagyvirágút keresik a legtöbben, de a tatabányai eladó szerint az idén sokkal megfontoltabban vásárolnak. Ahol eddig nyolc sírra külön-külön vittek virágot, azok most kétszer is meggondolják mi legyen a teendő. Érdemes-e továbbra is megvenni a csaknem 6 ezer forintos éveken át “bimbózó” selyemvirág-kompozíciót, vagy sem. Ugyanis ez a tulajdonság másnak is szemet szúrhat, például az ilyen időtájt elszaporodó sírtolvajoknak.

A csarnokban felfedeztük az olcsóbb teamécseseket, harminc forintot kérnek darabjáért. Ötvenesével az egyik áruházláncban 1099 forintért kapni, ez darabonkét 22 forintot jelent. A másikban ugyanennyi 890 forint, tehát a darabja tizennyolc forintba kerül. Mécsesekből igazán nagy a választék, van ledes is, két darab több mint hatszáz forintért. Nem beszélve az üveg-, a fémfedeles-, a műanyag változatokról sok-sok száz forintokért, a nagyobbak pedig akár 1500 vagy többért kaphatók.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában